Belföld

Orbán Viktor: A tervszerű, higgadt és kiszámítható védekezést nem szabad feladni

Orbán Viktor miniszterelnök a Kossuth Rádió péntek reggeli műsorában számolt be a legújabb kormányzati döntésekről.

Orbán Viktor: A tervszerű, higgadt és kiszámítható védekezést nem szabad feladni
Orbán Viktor miniszterelnök a Kossuth Rádió péntek reggeli műsorában számol be a legújabb kormányzati döntésekről
Fotó: Orbán Viktor Facebook-oldala

Az első, hogy a tervszerű, higgadt és kiszámítható védekezést nem szabad feladni. Nem szabad, hogy elragadjon bennünket a hév, a szív, a lelkesedés, a nyár, a Balaton, hanem legyen a fejünkben, hogy a vírus az itt van közöttünk – mondta a miniszterelnök.

Kiemelte, nincs még vakcina, nem tudunk a vírustól megszabadulni, együtt kell vele élnünk, és ha rosszul élünk vele együtt, akkor annak meglesznek a következményei. A kormányfő felhívta a figyelmet a járványügyi szabályok betartására is.

A kormányzati teendőkkel kapcsolatban kiemelte, hogy a kormány megpróbál kiszámítható döntéseket hozni, ezért a szerdai kormányülésen hosszan tárgyaltak a járványügyi helyzetről.

Objektum doboz

Van az operatív törzs, amely működik, van egy járványügyi akciócsoport is, valamint több száz ember áll készenlétben, tehát a háttérben egy gépház megbízható módján működik egy védekezési rendszer – mondta Orbán Viktor.

Az operatív törzs ülésezik és minden kedden javaslatot tesznek a kormány számára, ha valamilyen módosítás szükséges, erről szerdán tud a kormány dönteni, a szabályok pedig péntektől lépnek hatályba - mondta a miniszterelnök. Hozzátette, ez elsősorban azoknak fontos, akik átlépik az országhatárt, mert a veszély most az, hogy behurcoljuk az országba a vírust.

Orbán Viktor kérte az embereket, hogy figyeljék az egyes országok besorolását, amely azt mutatja, hogy azok a vírus szempontjából mennyire biztonságosak. Kiemelte, hogy itthon a legbiztonságosabb, itthon tudunk vigyázni egymásra, de „persze az emberek egy része megy külföldre, és ha megy, akkor mindenkit arra szeretnék kérni, a zöld jelzésű országokat válassza, ne a sárgát, ne a pirosat, mert ezzel nemcsak magára hozhat bajt, hanem bajt hozhat az itthon maradó, egyébként fegyelmezetten védekező emberekre is.”


„Van elég maszk, és annyit gyártunk, amennyi kell”

A járványhelyzettel kapcsolatban a miniszterelnök elmondta, hogy sok helyen megindult a második hullám, a környező országokban, valamint Nyugat-Európában a helyzet romlik.

A magyar védekezés bevált, most úgy érzem, hogy jól van beállítva a védekezés intenzitása, az erőkifejtése, a szabályozottsága, tehát, ha tartjuk azt, ahogy eddig éltünk, és ahogy együtt éltünk a vírussal, akkor nem lesz baj - mondta Orbán Viktor.

Nem abban a helyzetben vagyunk, mint voltunk a járvány első hullámakor. Magyarországon ma minden van, ami a védekezéshez kell. Jó okuk volt az embereknek a szokásosnál is nagyobb aggodalomra, félelemre március környékén, amikor az egész világ felkészületlenül állt egy ilyen járvány előtt, ideértve Magyarországot is. Utóbb kiderült, hogy a magyar egészségügyi rendszer, amit valamilyen rejtélyes okból folyamatosan leminősítünk, folyamatosa lekezelően beszélünk róla, és járványügyi vész esetén kiderült, hogy Európa egyik legjobban teljesítő egészségügyi rendszere volt - emelte ki a miniszterelnök.

Nem egyszerűen az ország teljesített jól, hanem ezen belül is az egészségügyi rendszer kiválóan teljesített. Nagyon jó orvosaink vannak, nagyon jó ápolóink vannak, nagyon jó nővéreink vannak, a kórházigazgatással ugyan nincsen minden rendben, de európai mércével mérve is igazgatott, rendezett módon működnek a kórházaink, és közben van egy egészségügyi iparunk, akiknek éppen most adtunk sokmilliárd forintot, hogy eljussunk oda, hogy hosszabb távon, az egészségügyben használt eszközök minél szélesebb körét saját magunk tudjuk gyártani. Ami a járvány elleni védekezéshez kell, és a világban kószálva kellett begyűjteni a portyázóknak és a fürkészeknek, akik ezt sikerrel meg is tették, ezzel szemben most az a helyzet, hogy a védekezéshez szükséges eszközöket mi gyártjuk. Tehát van elég lélegeztetőgép, és mi gyártjuk. Van elég maszk, és annyit gyártunk, amennyi kell. Minden védőeszközből annyit gyártunk, amennyire szükség van- mondta Orbán Viktor.

Objektum doboz

A védekezés szempontjából is fontos a nemzeti konzultáció

Ez egy más helyzet, egy sokkal biztonságosabb helyzet. Nagyon sok száz, de inkább több ezer ember sok havi munkája van abban, hogy ma magabiztosan beszélhetünk erről. De mit sem érnek az eszközök, ha a mindennapi élet szabályai nem jók, nem pontosak, illetve az emberek nem tartják be. Ezért is fontos a nemzeti konzultáció, hogy a következő hullámra való védekezésre úgy fussunk rá, hogy ne legyen vita semmiről sem, mert már minden kérdést megbeszéltünk, minden fontos kérdést eldöntöttünk, a kormány ez alapján hozta meg a döntést, és egyetlen dolog van a kormány és az állampolgárok esetében is, hogy ezeket konzekvensen betartsuk – emelte ki a kormányfő.

Úgy látjuk, hogy a mostani állapot jó, stagnál a helyzet, és minden változás, amit esetleg tennénk, magával hordozhatja a helyzet romlásának kockázatát - mondta Orbán Viktor.

Hozzátette, ezt nem szeretnék vállalni. Elmondta azt is, hogy minden reggel azzal kezdi a napját, hogy megnézi, halt-e meg magyar ember, utána, hogy fertőződött-e meg magyar ember.

„Továbbra is úgy áll a helyzet, hogy az idősek vannak a legnagyobb veszélyben, a szüleink és a nagyszüleink. Figyeljünk rájuk, törődjünk velük, ne essen bajuk. Persze a fiatalok is megszenvedhetik a járványt, de ők kigyógyulnak belőle, az időseket meg elviheti. Nagyon fontos, hogy a szüleink és nagyszüleink iránti szeretet ne csak szép szavakban, hanem viselkedésben is megnyilvánuljon”. - tette hozzá. „Ne kockáztassunk! Ez sok család számára jelent anyagi kiesést, de ezt most meg kell tenni az idősek, embertársaink védelme érdekében.”


Garázskoncertekkel a zenész szakmáért

A miniszterelnök beszélt arról is, hogy a könnyűzenészek támogatását is célul tűzte ki a kormány, a szerdai kormányülésen, így több mint ötmilliárd forintot különítettek erre a célra. A Magyar Turisztikai Ügynökség garázskoncerteket fog szervezni, ezzel is támogatják őket. A cigányzenészek megsegítésére is elkülönítetek egy nagyobb összeget – mondta.


„Annyi munkahelyet teremtünk, amennyit a járvány tönkretett”

Ugyan megtört a lendület a foglalkoztatásban a járvány idején, de nem olyan mértékben mint más országban. Nagy vállalás volt a kormány részéről, hogy annyi munkahelyet fogunk teremteni, mint amennyit a járvány tönkre tett. Ilyen vállalást egyetlen Európai ország sem tett – mondta.

Orbán Viktor beszélt arról is, hogy Matolcsi Györggyel folyamatosan tárgyalnak az európai gazdaság helyzetéről, aki azt tanácsolta a kormányfőnek, hogy ne érje be a sikeres gazdaságok másolásával, hanem találjon ki speciális intézkedéseket. Ahogy fogalmazott: a kanyarban kell előzni. Így a magyar védekezés specifikuma, hogy nagy beruházásokat tett a kormány, ennek következtében több vállalat sem vállt meg alkalmazottaitól, hanem vállalta, hogy újít, beruház. Egy másik specifikuma az intézkedéseknek, hogy rövid határidőt szabtak a beruházásokra – tette hozzá.

Objektum doboz

Magyarország a világ egyik legszebb országa – mondta. Európa kulturális fővárosa, 2023-ban Veszprém lesz, így ez egy lehetőség arra, hogy megmutassuk ezt a gyönyörű országot. Éppen ezért nagyvonalúságában, régiségében kell bemutatni azt. Erre pedig Veszprém alkalmas, viszont egy-két szépítésre azért szükség van. Az egyházi emlékek megóvására, és turisztikai attrakcióvá tételére nagy összeget különítetek el – tette hozzá.

Az uniós költségvetéssel kapcsolatban a miniszterelnök azt mondta, hogy „bár a magyar nyelv valamiért így rögzítette, hogy mi az Európai Uniótól pénzt kapunk. De ez nem igaz. Az innen, a nyugatiak által kivitt pénz egy részét szereztük vissza. 

Nagyon szeretném, ha a magyarok nem úgy gondolnának az európai uniós forrásokra, mint amit mi kapunk valakitől, aki nálunk gazdagabb és erősebb, hanem úgy, hogy mi 40 évnyi kommunizmussal a hátunk mögött, társultunk a szerencsésebb országokkal, megengedjük nekik, hogy védővámok nélkül idehozzák az áruikat, megengedjük, hogy beruházzanak, és versenyre kényszerítsenek bennünket, holott mi körhátránnyal indulunk - mondta.

Ezt mind vállaljuk, ezért cserébe viszont azt várjuk el, hogy az így létrejövő gazdasági nyereségből, profitból annak egy bizonyos, méltányos részét azt juttassák ide vissza, mert az a miénk, azért mi dolgoztunk meg, egyenlőtlen feltételekkel vállaltuk a versenyt, és ezért jár nekünk valamifajta, esélyegyenlőséget teremtő pénzügyi visszatérítés - emelte ki a miniszterelnök. 

Orbán Viktor egy korábbi tanulmányt említett, amely szerint 70-80 százaléka annak a pénznek, amit az EU visszatérít Magyarországnak, az valójában nyugati cégek által gyártott termékek vásárlására, nyugati cégek beruházásaira megy el. „Ezzel mi is jól járunk, mert ezek a beruházások itt maradnak, egy hidat és egy utat nem lehet összepakolni, mint egy batyut, az ember hátára dobni és elvinni. Mi is jól járunk, de ők is jól járnak.

Objektum doboz

Az a beállítása az uniós pénzeknek, hogy ők méltóztatnak nekünk, szegény közép-európaiaknak lökni egy kis pénzt, ez megalázó, és nem fedi a valóságot. Mi fantasztikus teljesítményt nyújtottunk az elmúlt évben, a magyarok jól dolgoznak, a világ legjobb munkásai közé tartoznak a magyar munkások, a világ legjobbjai közé tartoznak a magyar mérnökök, a modern gyárakat magyarok építették, ezeket a munkásokat magyar tanárok képezték ki.”

Elmondta, több mint 120 programot azonosított be a kormány, amelyek alkalmasak arra, hogy gyorsan megvalósítsák őket. Köztük van a teljes magyar vízvezetékrendszer megújítása, a környezetvédelmi és energiarendszer átalakítása. „Ezek 1000 milliárd forintos tételek, ezt most megszereztük a brüsszeli csatában.”

Kapcsolódó írásaink