Belföld

Soros-nyomulás az Index körül

Piacszerzési szándékok is erősen felsejlenek a hírportál szétesése kapcsán, az üzleti titkok kiszivárogtatása miatt pedig rendőrségi nyomozás indulhat

Dull Szabolcs exfőszerkesztő nem tagadja, baloldali politikusokkal egyeztetett az Index szétesése idején.

Soros-nyomulás az Index körül
Szimpátiatüntetés az Index mellett. Még kiderülhet, színház volt az egész
Fotó: MH/Katona László

A szerkesztőség mindent egy lapra tett fel, pedig nem volt miért, hiszen Gerényi Gábor még azelőtt lemondott a portál átszervezését érintő reformtervekről, hogy kikerült volna az Index oldalára a szerkesztőségi függetlenség veszélybe kerülését jelző barométer – magyarázta a hírportál tulajdonosi jogait gyakorló alapítvány elnöke, Bodolai László a Spirit FM-en. Önjáró, kreatív kollektíva volt, de a negatív visszacsatolásokat nehezen viselték, mondta a távozókról Bodolai, aki szerint ha két héten belül a felmondott kollektíva új oldalt hoz létre olyan kiadóval, amely be van jegyezve, „akkor bocsánatkérést kérek mindenkitől, mert színjáték volt az egész”.

Bodolai korábban arról is beszélt, hogy a bizalomvesztés miatt menesztett, az említett tervek kiszivárogtatásával vádolt Dull Szabolcs exfőszerkesztő magas rangú baloldali politikusokkal is egyeztetett ebben az időszakban. Úgy tudjuk, híváslistája alapján a szocialista Nyakó István mellett leginkább Gyurcsányné Dobrev Klára altusos számát hívta. Ezeket a beszélgetéseket Dull szerda este az ATV-ben sem tagadta, azt viszont igen, hogy üzleti titkokat szivárogtatott volna ki, igaz, azzal kapcsolatban homályosan fogalmazott, hogy a Gerényi-féle átszervezési koncepció hogyan jutott a konkurens 24.hu-hoz. Ennek nyomán egyes forrásaink szerint akár piacszerzési szándékok is meghúzódhatnak a történtek mögött. Azzal ugyanis, hogy – Bodolai olvasata szerint – Dull fellázította a szerkesztőséget, a rivális baloldali hírportálok piaci pozíciója javulni fog.

Az esetleges kiszivárogtatások miatt Tényi István feljelentést tett a IX. kerületi ügyészségen, hamarosan eljárás indulhat üzleti titok megsértése bűntett gyanújával. Időközben a PestiSrácok.hu arról írt, hogy a Soros-féle TASZ a botrányt megelőző hetekben több ízben tartott jogi fejtágítást az Index szerkesztőségében dolgozók számára, feltételezhetően felkészítették őket a tömeges felmondásokra. A képzésekről a munkáltatót nem értesítették, csak utólag szerzett erről tudomást. A TASZ egyébként a napokban közölte: minden együttműködést megszakít a hírportállal.

A Soros-féle szervezetek az Index körüli nemzetközi hírverésben is részt vállalnak, erősítve az ellenzéki narratívát, miszerint a „Fidesz beszántott egy független médiumot”. Például a Human Rights Watch Orbán Viktor képével illusztrált cikke szerint a szerkesztőség szétesése csapás a médiafüggetlenségre és a sokszínűségre.

Kapcsolódó írásaink