Belföld

A kormány nem változtat a hatályban lévő szabályokon

A kormány nem kíván változtatni a hatályon lévő szabályokon, ugyanis az kockázatos lenne - jelentette be Gulyás Gergely Miniszterelnökséget vezető miniszter a csütörtöki kormányinfón.

A kormány nem változtat a hatályban lévő szabályokon
Gulyás Gergely, a Miniszterelnökséget vezető miniszter a Kormányinfó sajtótájékoztatón
Fotó: MH/Purger Tamás

Gulyás Gergely hozzátette, ez azt is jelenti, hogy a zenés-táncos rendezvényekre vonatkozó szabályokat is fenntartják.

Gulyás Gergely a járványhelyzetről szólva kiemelte: Magyarország azon államok közé tartozik, amelyek a vírus első hullámát a legsikeresebben kezelték, sokkal jobban, hatékonyabban, mint például Spanyolország, Belgium, Olaszország, Hollandia vagy Svédország.

De ez csak egy részsiker - folytatta -, mert bár Magyarországon a helyzet stagnál, a fertőzésszám kifejezetten alacsony, sok helyen már megindult egy erős második hullám. Romlott a helyzet például Szerbiában, Romániában, Koszovóban, Albániában és Montenegróban, továbbá Svédországban, az Egyesült Királyságban, és Olaszországban is tapasztalható volt egy szerény mértékű növekedés - sorolta, jelezve, hogy a helyzet romlása világtendencia.

Rámutatott ugyanakkor, hogy a környező országok közül Horvátországban és Szlovéniában csökkent az aktív esetek száma. A Miniszterelnökség vezetője azt közölte, hogy Magyarországon a jelenlegi keretek között tartható a fertőzésszámok stagnálása.

Aláhúzta, fontos a maszkviselés, a távolságtartás, és mivel a jelenlegi szabályok beváltak, a kormány semmilyen kockázatot nem vállal.

A kormány célja, hogy megelőzze a járvány második hullámát, és ezzel együtt a szokásoknak megfelelően, szeptember elsején elkezdődhessen az iskolai tanév.

Gulyás Gergely elárulta, a nehéz helyzetbe került zenészszakmát 5,3 milliárdos támogatási programmal segíti a kormány. Garázskoncert-sorozat indul, ami mindenki által elérhető lesz. A programot a Magyar Turisztikai Ügynökség bonyolítja le. Az 5,3 milliárd forintból 800 milliót kifejezetten a cigányzenészek megsegítésére szánnak - tette hozzá.

A miniszter a Magyar Posta helyzetéről is beszélt. A postások béremelést kértek, méltatlanul keveset keresnek, de mivel a cég veszteséges, ezért a béremeléshez szükség van az Európai Bizottság beleegyezésére, ennek érdekében ma levelet írtak az Európai Bizottsághoz. Ha Brüsszel jóváhagyja, akkor jöhet a béremelés - közölte Gulyás Gergely.

Objektum doboz

A kormány döntött arról is, hogy a Hajógyári-szigeten semmilyen beruházást nem engedélyez. Továbbra sem kívánnak olyan beruházást támogatni, amit a helyi önkormányzat, a főváros nem támogat - fogalmazott Gulyás Gergely. Hozzátette, hogy a Kovács Katalin Sportközpontnak új helyszínt keresnek.

A miniszter arról is beszámolt, hogy a Népliget mellett épülő új kézilabdacsarnokot a kormány átadja a Ferencvárosi Torna Club tulajdonába.

Gulyás Gergely kérdésre válaszolva megerősítette: szeptember 17-e után, illetve a járványügyi készültség elmúltával is megmarad az egyszerűsített receptkiváltásra vonatkozó szabályozás.

Arra a kérdésre, hogy a rendőrség szankcionált-e már a maszkviselési szabályok megszegése miatt, a miniszter azt válaszolta: a rendőrség törvény alapján intézkedhet, bírságot szabhat ki, akár több tízezrest is, és tudomása szerint néhány esetben büntettek is. Megjegyezte: van lehetőség szankcióra, de mindenkit önkéntes jogkövetésre kérnek.

Szentkirályi Alexandra kormányszóvivő ismertette, hogy már 1 192 000 magyar ember töltötte ki a nemzeti konzultációt.

Mindenkit arra buzdított, hogy augusztus 15-ig küldje vissza a kérdőívet a kormánynak.

Szentkirályi Alexandra azt mondta: a kormány eddig is minden fontos döntése előtt kikérte a magyar emberek véleményét. Nincs ez másként a koronavírus-járvány elleni védekezés, illetve a gazdasági hatások esetében sem. Azt szeretnék, ha egyetértési pontok lennének az emberek között, ezáltal is támogatva a kormány munkáját - közölte.

Szentkirályi Alexandra
Szentkirályi Alexandra kormányszóvivő a kormányinfón
Fotó: MH/Purger Tamás

Gulyás Gergely több kérdést kapott az Index hírportállal kapcsolatban.

Azt a felvetést, hogy ebben az ügyben a baloldal „kabátlopási ügybe kívánja a kormányt keverni”, miközben egyre több a bizonyíték arra, hogy a baloldalon belüli hatalmi harcról van szó, Gulyás Gergely úgy kommentálta:

addig van Magyarországon sajtószabadság, amíg ezekbe a kérdésekbe a kormány semmilyen formában nem szól bele. Hangsúlyozta: a kormány annak örül, ha mindenki szabadon és kötöttségek nélkül tudja végezni a munkáját.    

Arra a kérdésre, hogy fideszes EP-képviselők miért írtak levelet az Index ügyéről a Néppártnak, Gulyás Gergely azt mondta: általános gyakorlat, hogy ha olyan ügy van, ahol nem kormánypárti EP-képviselők elkezdenek „hazugságokat írogatni”, akkor „jó ha mi is adunk tájékoztatást”. Ez nem az első és vélhetően nem is utolsó ilyen ügy - jegyezte meg.    

A személyes véleményt firtató kérdésre azt mondta: figyeli a fejleményeket. Leszögezte: soha olyan állítás senkiknek a részéről el nem hangzott, még a kirúgott főszerkesztőtől sem, hogy bárki bármilyen nyomást gyakorolt arra vonatkozóan, hogy mi jelenjen meg az Indexben. „A sajtószabadság szempontjából - bármilyen valótlan állításokat is írnak a baloldali képviselők az Európai Parlamentben - még az érintett szereplők sem vitatják, hogy a cikkek tartalmára senki semmilyen befolyást nem gyakorolt, a sajtószabadság minden garanciális eleme érvényesült  - jelentette ki.

A miniszter a gazdaság újraindítására vonatkozó felvetésre kifejtette: a vállalkozások igénybe vehetik egyebek mellett a munkahelyvédelmi, illetve munkahelyteremtő bértámogatást, a Széchenyi-kártya programot, a fejlesztési bank termékeit, a high-tech- és zöldpályázati konstrukciót, a versenyképesség-növelő támogatást, a Kisfaludy szálláshelyfejlesztési programot és a hitelmoratóriumot. Hozzátette: tárgyalnak a bankszövetséggel arról, hogy jövőre tudnak-e további kedvezményeket vagy részbeni moratóriumot biztosítani cégeknek.

Azt, hogy a Központi Statisztikai Hivatal (KSH) adatai szerint a munkanélküliség rekordszinten van, Gulyás Gergely úgy kommentálta: a KSH foglalkoztatotti létszámra vonatkozó adatai szerint 4 millió 457 ezren dolgoznak, ami az egy évvel ezelőtti számhoz képest 38 ezerrel kevesebb és mintegy 100 ezerrel több mint a válság mélypontján. Hozzátette: azt remélik, hogy ebben még az évben elérhetik a tavalyi év azonos időszakának a foglalkoztatotti adatait.

A GDP alakulására vonatkozó kérdésre Gulyás Gergely közölte: ma még mindig nehéz felelősségteljes prognózist adni, de úgy látják, hogy a mínusz 3 százalékos előrejelzés nagy tévedést valószínűleg nem jelent. Hozzátette: nagy a bizonytalanság, az összképhez az augusztusi adatokat és a járvány esetleges második hullámának gazdasági következményeit is figyelembe kell venni.

A szegregációval kapcsolatos uniós kötelezettségszegési eljárást firtató kérdésre azt felelte: arról jelenleg párbeszéd zajlik az Európai Bizottsággal. A magyar kormány tájékoztatja a testületet is arról, hogy a cigányság helyzete érzékelhetően javult a jelenlegi kormányzat alatt. Összehasonlíthatatlanul jobbak a foglalkoztatási, a képzési, az iskolába járási adatok, vagy részvételük a felsőoktatásban, mint korábban - mondta, és sorskérdésnek nevezte, hogy ezen a téren a kormány politikája eredményes legyen.

Elmondta azt is: őszre várható új, hatékonyabb szabályozás a kommunistákról elnevezett utcák névcseréjével kapcsolatban.

Az iskolaőrséget érintő kérdésre azt felelte: a rendőrség megfelelő gondossággal végzi az előkészületeket.

Gulyás Gergely az MSZP Balatonnal kapcsolatos népszavazási kezdeményezését kérdésre válaszolva úgy értékelte: a vitában a kormány nem érintett fél, hiszen a Balatoni szabadstrandok kérdése önkormányzati és nem kormányzati kérdés.

Ugyanakkor - folytatta - kormány tavaly több mint 30 balatoni szabadstrand felújítására adott forrást és most is folyamatban van 26 szabadstrand megújítása kormányzati pénzből.

Arra a kérdésre, hogy hol tart az Innovációs és Technológiai Minisztérium és a főváros közötti tárgyalás az M3-as metró felújítása ügyében, a miniszter azt mondta: a közbeszerzési eljárás lebonyolításáért a BKV felel, és ismereteik szerint a BKV egyelőre nem tudott megállapodni az alagút felújítására szerződött céggel. Reményét fejezte ki, hogy ez minél előbb megtörténik, és megerősítette, hogy a kormányzati támogatás a korábbiak szerint biztosított.

Kérdést kapott a miniszter arról is, hogy mit gondol a kormány az amerikai tiltakozások európai megjelenéséről. Gulyás Gergely válaszában a mozgalmat rasszistának nevezte és úgy vélte: az amerikai tüntetések hatása attól függ, hogy az európai társadalmak milyen állapotban vannak. Hozzátette: a magyar jó állapotban van, ezért itt a hatása minimális vagy nem létező, csak „néhány szélsőséges kis gyűlöletcsoportocska”, amire ez hatással van.

Kapcsolódó írásaink