Belföld

Figyelembe veszi a kormány a válaszokat

A baloldal mindig befürdött a saját konzultációs próbálkozásaival az Alapjogokért Központ vezető elemzője szerint

A Fidesz–KDNP mindig is komoly hangsúlyt fektetett arra, hogy folyamatosan, két választási ciklus között is tartsa a kapcsolatot a magyar választópolgárokkal.

Figyelembe veszi a kormány a válaszokat
Fotó: MH/Papajcsik Péter

A pártszövetség már ellenzékből is nemzeti petíciót és konzultációt indított annak érdekében, hogy becsatornázza a választópolgárok véleményét – idézte fel lapunknak Szolomayer Balázs, az Alapjogokért Központ vezető elemzője. Kifejtette, a kormányzat a döntéshozatal során mindig igyekezett figyelembe venni a konzultációk eredményeit. Ezt láthattuk akkor is, amikor a kabinet álláspontjával ellentétes vélemények születtek, emlékezhetünk például az Alaptörvényről folytatott konzultációra, amelyen a kormányfő meggyőződésével szemben nem kapott többséget, hogy többletszavazatot kapjanak a gyermeket nevelő családok.

Rámutatott: a koronavírusról szóló, kilencedik nemzeti konzultáció is pontosan azért kiemelt jelentőségű, mivel a kormány szeretne visszacsatolást kapni arról, hogy a magyar emberek a járvány elleni mely intézkedéseket támogatták és helyeselnék a jövőben, a fertőzés esetleges második hullámakor. Továbbá a kabinet arról is képet kaphat – folytatta az elemző –, hogy a gazdasági krízist enyhítő mely döntések élveznek támogatást a magyar társadalomban. A baloldali pártok álláspontjával szemben a nemzeti konzultáció a legdemokratikusabb eszköz, mivel a kormányzat minden felnőtt állampolgára kap válaszborítékot, ezzel beleszólási lehetőséget a legfontosabb kérdések eldöntésébe. Szolomayer hangsúlyozta, az eredményeket tekintve lényegesen pontosabb kép születik, mivel egy nagymintás közvélemény-kutatáshoz képest is óriási elemszámnak mondható, hogy a konzultációs kérdőíveket rendszerint minimum egymillióan küldik vissza, de volt már példa arra is, hogy 2,35 millióan éltek a lehetőséggel.

Ehhez képest a baloldal is számtalan kérdésben indított már konzultációt, ezek azonban olyan minimális visszaküldési hajlandóságot mutattak, hogy rendszerint nem is kommunikálták azok végeredményét – fűzte hozzá a vezető elemző.

Kapcsolódó írásaink

A magyarhirlap.hu weboldal sütiket (cookie) és különböző kódokat használ a megfelelő működés, elemzések készítése, a felhasználói élmény fokozása valamint az Ön számára releváns, személyre szabott ajánlatok összeállítása érdekében. Ezek használatát az Elfogadom gomb megnyomásával jóváhagyja. Bővebb információt az Adatkezelési Tájékoztatónkban talál.

Elfogadom