Belföld

Tetszhalott civilek

Évekkel ezelőtt bejelentette megszűnését, ám a gyöngyöspatai iskola fenntartóiból még kiperelt százmillió forintot a Soros-féle alapítvány

Elvileg már négy éve megszűnt, mégis aktivizálta magát a gyöngyöspatai romák százmilliós kártérítési ügyében a Soros-féle Esélyt a Hátrányos Helyzetű Gyerekeknek Alapítvány. A fideszes Horváth László szerint az eljárás valójában egy pénzszerző akció.

Tetszhalott civilek
A bíróságok már nem ítélhetnek meg pénzbeli kártérítést hasonló esetekben – mondta Horváth László
Fotó: MH/Hegedüs Róbert

Az Esélyt a Hátrányos Helyzetű Gyerekeknek Alapítvány (CFCF) elsősorban azért zár be, mert elérte a célt, amire létrejött, csak a folyó ügyeket viszik végig, aztán teljesen leállnak – nyilatkozta 2016 szeptem­berében Ujlaky András, az utolsó kuratóriumi elnök. Abban az évben még azt ünnepelték, hogy szegregációs pereik nyomán az Európai Bizottság (EB) kötelezettségsegési eljárást indított hazánk ellen, s hiába született meg az esélyegyenlőségi törvény módosítása, a Vera Jourová akkori igazságügyi biztos által vitt procedúra máig nem zárult le.

Az Ujlaky mellett Mohácsi Erzsébet, Mohácsi Viktória volt SZDSZ-es EP-képviselő által fémjelzett, jórészt Soros által pénzelt szervezet képviselői a megszűnés ellenére azért egy személyes találkozót is összehoztak 2017 februárjában a biztossal. A jelenlegi EB-alelnök amúgy is rendszeresen egyeztet a spekuláns által pénzelt szervezetekkel, illetve személyesen is találkozott már Sorossal.

Visszatérve az alapítványra: a 2016-os leállás olyan jól sikerült, hogy a CFCF a gyöngyöspatai romákat képviselve, miután a bíróság a 2010 előtti állapotok kapcsán jogerősen megállapította a szegregáció tényét, kártérítési pert is indítottak. Ennek nyomán a Kúria nemrég kimondta, a helyi iskola fenntartójának, azaz a tankerületnek és a nehéz anyagi helyzetben lévő önkormányzatnak mintegy százmillió forintot kell adnia az érintetteknek. A kifizetések már el is kezdődtek, a CFCF részéről pedig Farkas Lilla a Népszavának a minap arról beszélt, spórolt volna az állam, ha a pereskedés helyett a megegyezést választja, és nem fordul a Kúriához. Csakhogy valójában arról volt szó, hogy a kormány felajánlotta, a kártérítést természetbeni juttatásokkal, leginkább képzésekkel fizetné meg, erre mondott nemet az alapítvány, majd a legfőbb bírói fórum.

Horváth László miniszterelnöki megbízott, a térség fideszes képviselője tegnap a Kossuth rádióban hangsúlyozta: a kártérítésben részesültek között nem egy olyan van, aki a jelenlétével szétverte a tanítást, erőszakoskodott, s akik miatt
a többségnek ki kellett hátrálni az iskolájából. Ám ami Gyöngyöspatán megtörtént, az csak egyszer fordulhatott elő, és a jövőben sehol nem történhet meg Magyarországon, a parlament nagy többsége által támogatott törvénymódosítás szerint ugyanis hasonló perekben a bíróságok pénzbeli kártérítést már nem ítélhetnek meg. Aki tanulni és dolgozni akar – folytatta –, azt a kormány támogatja, de aki iskola­kerüléssel vagy erőszakkal próbál pénzhez jutni, annak határozottan útját állja. Felidézte, az iskolaper kapcsán többször elmondták, hogy a bírósági ítélet igazságtalan, túlzó, egyoldalú és felrúgja a társadalmi békét. A procedúra mögött politikai indíttatású pénzszerző akció áll.

Kapcsolódó írásaink