Belföld

Siker volt az uniós csúcs, időt nyertünk

Hétértékelő. A 7-es cikkely szerinti eljárás kifuttatásával Merkel Orbán Viktort választotta, nem a baloldalt

A baloldal továbbra sem a patrió­ta, hanem az internacionalista állás­pontot foglalja el, ami jelenleg a föderalizmus – erről is beszélt lapunknak az uniós csúcs kapcsán Kiszelly Zoltán politológus.

Siker volt az uniós csúcs, időt nyertünk
Fotó: MTI/Miniszterelnöki Sajtóiroda

Siker volt hazánk szempontjából az uniós csúcs, azért is, mert kiderült, a visegrádi szövetség tényező maradt az európai politikában. Összességében időt nyertünk, érté­kelt lapunknak nyilatkozva Kiszelly Zoltán politológus. Az elemző kifejtette, az előző, bevándorláspárti Európai Bizottság huszonnégy százalékkal csökkentette volna a Magyarországnak járó következő hétéves költségvetési keretet, ezt sikerült tizenöt százalékra csökkenteni, ami plusz hárommilliárd eurót jelent.

Ráadásul a most elfogadott megegyezésbe nem került be a jogállamisági mechanizmus, ezt a javaslatot is átírták. Ugyanakkor az Európai Parlamentnek ez nem tetszik, így könnyen lehet, hogy ugyanaz lesz majd, mint az uniós jogalkotási cselekkel elfogadott kötelező migránskvóták esetében. A 7-es cikkely szerinti eljárást mindenesetre a német elnökség alatt kifuttatják, vagyis még az idén megszűnik. Vagyis Angela Merkel Orbán Viktort választotta, nem a baloldalt. Ehelyett továbbra is formálódik azonban egy állandó mechanizmus, az ősszel érkezik az Európai Bizottság első jogállamisági jelentése, amely kiegészül a Soros-szervezetek megkérdezésével. Ez lesz a főpróba.

Ami a mentőcsomagot illeti: Kiszelly szerint jelen állás szerint januártól jöhet a gazdaságélénkítés, a digitalizáció, a klímasemleges fejlesztések és a többi. Ezek mind olyan célok, amelyeket a kormány is támogat – mutatott rá az elemző.

A baloldal továbbra sem a patrió­ta, hanem az internacionalista álláspontot foglalja el, ami jelenleg a föderalizmus – mondta Kiszelly a magyar ellenzék elmúlt hetekben tanúsított magatartásáról. Ahogy korábban Romániában és Szlovákiában sem a magyarok, hanem az ottani liberálisok mellé állt a Momentum, most is a velük egy pártcsaládba tartozó holland miniszterelnököt támogatták a magyar érdekekkel szemben. Nekik ez fontosabb, jegyezte meg.

A rezsicsökkentésnél vagy a migrációnál a kormány számíthat a Fideszen túli szavazókra, ezt mutatják a legfrissebb felmérések – folytatta a szakértő, aki szerint a járványkezelés kapcsán a bizonytalanok inkább a kormányt támogatják. Kevésbé tetszik nekik az ellenzék kekeckedése, a főpolgármester gyenge teljesítménye pedig, például a Pesti úti idősek otthona kapcsán, nem jelent valós alternatívát.

A Lánchíd-rekonstrukció tenderkiírása is csak azt mutatja, hogy eredményes volt a kormány határozott kiállása, így ezt a szimbolikusnak szánt konfliktust nem tudják tovább húzni, újabb „4-es metróüggyé” tenni. A kabinet lényegében kikényszerítette, hogy Karácsony Gergely lépjen. Abban nincs vita, hogy szükség van felújításra, igaz, végül csak egy minimális koncepció valósul meg. De a budapestiek érdeke az, hogy végre elinduljon a munka.

Az Index körüli turbulenciáról szólva Kiszelly úgy fogalmazott, ez egy baloldali probléma, egyúttal gazdasági kérdés, hiszen a hirdetési piac megváltozott, s ez mindenkit, így a hírportált is érinti. Ezért kezdtek adományozókért fordulni, mondván, nem fogadnak el állami hirdetéseket, pedig indokolt lenne az átszervezés. Az elemző szerint a most felmondó újságírókat lénye­gében beugratták a baloldalról, miután buzdították őket a mártírhalálra. Közös felállásuk amúgy azt vetíti előre, van ajánlatuk. Ők már sokadik Simicska-árvák, akik újrakezdik, beállnak a sorba, fogalmazott. Ami a nemzetközi visszhangokat illeti: minden csoda három napig tart, ez az ügy nem árt különösebben a kormány megítélésének.

Közben a koronavírus-járvány kezd újra erősödni, főként a déli országokban, a turizmus miatt. Ezért jó ötlet a több Balaton, kevesebb Adria jelszó, s úgy tűnik, meg is fogadják az emberek. Ráadásul ez a magyar gazdaságnak is jót tesz, nem csak az egészségünknek. A nemzeti konzultáció mindenképp aktuális kéréseket firtat, s így őszre lesz a kormánynak képe arról, mit gondolnak a magyarok a védekezésről.

Kapcsolódó írásaink