Belföld

Megint az LMP felé kacsintgat a törpepártot korábban Bajnaiék kedvéért eláruló Karácsony Gergely

Elvtelenség újratöltve

Kormánybuktatásról és a teljes baloldali összefogás szükségességéről értekezett Karácsony Gergely főpolgármester szombaton az LMP kongresszusán, amelyen kvázi díszvendégként vett részt.

Megint az LMP felé kacsintgat a törpepártot korábban Bajnaiék kedvéért eláruló Karácsony Gergely
Furcsa vendég. Karácsony Gergely és Schmuck Erzsébet a szombati LMP-kongresszuson
Fotó: MH/Hegedüs Róbert

A meghívás furcsaságát az adta, hogy a 2014-es választás előtt éppen Karácsony volt az LMP-ből Bajnai Gordon és Gyurcsány Ferenc hívására kilépő, illetve új pártot alapító Párbeszéd egyik vezéralakja.

A mikropárt a 2018-as parlamenti voksolás előtt aztán az MSZP-vel bútorozott össze, jelenlegi támogatottsága nem mérhető, míg az immár Magyarország Zöld Pártja néven futó LMP a Nézőpont Intézet legfrissebb kutatása szerint a teljes népesség körében csupán két százalékon áll. Ennek ellenére többször felmerült az elmúlt időszakban, hogy a két formáció újraegyesülne, ami azt jelentené, hogy Karácsony az LMP és a későbbi Együtt-szövetség után a szocialistákat is elárulná.

„Az elvtelenségbe tartó járaton nincs végállomás” – mondta korábban a fúzió lehetősége kapcsán az egykori LMP-alapító, Schiffer András. „Keressük meg annak a lehetőségét, hogy hatékony szervezeti formája is legyen ennek az együttműködésnek!” – szorgalmazta ezúttal a főpolgármester.

Schmuck Erzsébet társelnök egyébként beszédében pártja támogatottságának bezuhanását a koronavírussal magyarázta, Kendernay János, a másik társelnök pedig talányosan arról értekezett, készen állnak bárkivel együttműködni, aki szintén a zöldfordulatban érdekelt.

Kapcsolódó írásaink

Gyűlöletre építene a baloldal

Ā„Bűnösként tekint a Momentum az idősekre, mivel nem ülnek fel az olyan szélsőséges eszmeáramlatoknak, mint a liberalizmus vagy a radikális zöldgondolat”