Belföld

Fidesz: A baloldal semmilyen munkahelyvédelmi intézkedést nem támogatott

Az a baloldal beszél a munkahelyekről, amely az elmúlt hónapokban egyetlen gazdaságvédelmi és munkahelyvédelmi intézkedést sem támogatott, ehelyett csak akadályozta a járvány elleni védekezést - közölte a Fidesz a párbeszédes Kocsis-Cake Olivio nyilatkozatára reagálva.

Fidesz: A baloldal semmilyen munkahelyvédelmi intézkedést nem támogatott
A párbeszédes Kocsis-Cake Olivio (középen) nyilatkozatára reagált a Fidesz
Fotó: MH/Papajcsik Péter

Kocsis-Cake keddi nyilatkozatában arra szólította fel a miniszterelnököt, hajtsa végre az ellenzéki párt válságkezelő programját. Ebben többek között 0 százalékos bértámogatás biztosítása szerepel azoknak, akik a válság miatt maradtak munka nélkül, de bevezetnék a százezer forintos alapjövedelmet, az álláskeresési támogatás folyósítását pedig kilenc hónapra növelnék. A párt emellett vagyonadót is kivetne a több százmilliós vagyonnal rendelkezőkre és energiahatékonysági programot is indítana.

A Fidesz erre úgy reagált: a baloldal nem szavazta meg a gazdaságvédelmi intézkedésekhez szükséges jogszabályokat és költségvetési forrásokat sem.

A nagyobbik kormánypárt szerint a baloldali pártok most is ugyanazt a káros gazdaságpolitikát nyomják, amivel egymillió embert tettek munkanélkülivé a Gyurcsány-Bajnai kormány alatt: a válságot megszorításokkal akarják kezelni, feladnák hazánk gazdasági szuverenitását, a magyar gazdasági érdekek érvényesítését, és a külföldi profitérdekeket kiszolgálva munka helyett inkább segélyekre ítélnének százezreket.

A Fidesz közleménye rámutat: a kormány gazdaságvédelmi intézkedéseinek köszönhetően a magyar munkahelyek a járvány okozta gazdasági visszaesés közepette is erős védelmet kaptak, az álláskeresők száma hatodik hete csökken. A június közepi mélypont óta már több mint 15 ezerrel csökkent a regisztrált álláskeresők száma, ami munkaerőpiaci fordulatot jelent.

A nagyobbik kormánypárt kiemeli, hogy ők a baloldallal ellentétben nem megszorítással, hanem bértámogatásokkal, adócsökkentésekkel és a beruházások támogatásával kezelik a válságot. A munkahelyvédelmi, a munkahelyteremtő és az innovációs bértámogatások, valamint a gazdaságvédelmi akcióterv adó- és járulékkedvezményei jelenleg több mint egymillió ember munkahelyét védik - tették hozzá.

Kapcsolódó írásaink