Belföld

Magyarország regionális tudásközponttá válhat

A magyar fiatalok idén pótfelvételi eljárásban is bekerülhetnek állami ösztöndíjas helyekre - mutat rá lapunkhoz eljuttatott közleményében szombaton az Innovációs és Technológiai Minisztérium (ITM).

Magyarország regionális tudásközponttá válhat
Az elmúlt évektől eltérően idén állami ösztöndíjas formában több képzési területen is be lehet jutni az egyetemekre a pótfelvételi eljárás keretében
Fotó: MH/Hegedüs Róbert

Stratégiai cél, hogy a magyar fiatalok nemzetközi összevetésben is versenyképes tudásra tegyenek szert a felsőoktatásban, jobb egyetemeken, korszerű körülmények között tanulva értékesebb diplomát kapjanak, így sikeresebben állhassák meg helyüket az életben és a munkaerőpiacon, mutat rá a tárca, hozzátéve: a magyar felsőoktatás nemzetközi versenyképességének, oktatási színvonalának növelésével, minőségi képzési infrastruktúrájának felépítésével Magyarország regionális tudásközponttá válhat.

Az ITM pótfelvételi eljárásban biztosít lehetőséget tanulmányaik folytatásához azoknak a diákoknak, akiket nem vettek fel, vagy korábban nem adtak be jelentkezést. "Az elmúlt évektől eltérően idén állami ösztöndíjas formában több képzési területen is be lehet jutni az egyetemekre a pótfelvételi eljárás keretében" - emelte ki a tárca.

Az érettségizetteknek a felsőoktatásban való továbbtanulás mellett piacképes szakmákat sajátíthatnak el a megerősített szakképzésben. Az Oktatási Hivatal levélben tájékoztatta a felvételt nem nyert jelentkezőket a szakképzés kínálta lehetőségekről.

A Diákhitel1 esetében a korábban legfeljebb havi 70 ezer forintos igényelhető összeg augusztus közepétől 150 ezer forintra emelkedik. A hallgatók így akár évi 1,5 millió forint szabad felhasználású diákhitelt  vehetnek fel rendkívül kedvező kamatozással. Áprilisban döntött a kormány a Diákhitel Plusz bevezetéséről, az aktív jogviszonyú felsőoktatási hallgatók 2020. május 1-jétől december 31-ig maximum félmillió forint teljesen szabad felhasználású, kamatmentes kölcsönt igényelhetnek.

Kapcsolódó írásaink