Belföld

Távozik az Index szerkesztőségének vezetése

Pénteken kezdeményezte munkaviszonya megszüntetését az Index szerkesztőségének három vezetője, Tóth-Szenesi Attila vezető szerkesztő, illetve Munk Veronika és Haász János főszerkesztő-helyettesek. Távozásukkal egyidejűleg a szerkesztőség több mint nyolcvan munkatársa szintén kezdeményezte a felmondását - írják az Indexen.

Távozik az Index szerkesztőségének vezetése
Az épület, melyben az Index szerkesztősége található
Fotó: Google Maps

A döntés hátterében az állhat, hogy az Index-alapító, az LMP-érdekeltségű Azonnali.hu megálmodója, Gerényi Gábor gazdasági okok miatt tervezett strukturális változtatnivalóit hallva az igazgatóságban is helyet kapó főszerkesztő, Dull Szabolcs megkongatta a „függetlenség" elvesztésének vészharangját, politikai befolyásolásként tálalva a nyilvánosság előtt egy alapvetően belső, veszteséges működésről szóló kérdést.

Az Index.hu Zrt. igazgatósága mérlegelte az elmúlt időszak eseményeit, és az igazgatóság elnöke szerdán kezdeményezte Dull Szabolcs főszerkesztő munkaviszonyának rendes felmondással történő megszüntetését.

A szerkesztőség csütörtökön ismételten a gazdasági érdekekkel szembeszegülő Dull visszahelyezését követelte, hiába, majd egyre többen bejelentették felmondásukat, annak ellenére, hogy Bodolai László elnök az Index munkatársaihoz eljuttatott levelében kiemelte: az Index politikai függetlensége nem volt és most sincs veszélyben, „jelenleg egy belső aggódás által generált bizonytalanság gazdasági hatása a legnagyobb veszély, ami a lapra leselkedik”.

A balliberális portál dolgozói azonban továbbra is rémeket festenek saját szerkesztőségük falára és egymás után mondanak fel, miközben egyértelműen látható, hogy a baloldali befolyásolás érkezett meg az újsághoz, az igazgatóságba bekerült a Gyurcsány Ferenc bizalmi emberének számító Sztankóczy András, a hetek óta betöltetlen vezérigazgatói posztra pedig a Horn-korszak vezető baloldali újságíróját, Szombathy Pált nevezték ki. Úgy tűnik, a régi Gyurcsány emberek kiebrudalják a régi liberálisokat.

Vérciki, hogy mindezek közepette Gyurcsány szörnyű nagy együttérzését közösségi oldalán osztotta meg, a Momentum tüntetést szervez, a Karácsony-féle Párbeszéd mélységes felháborodásában az Európai Biztonsági és Együttműködési Szervezet médiaszabadságért felelős képviselőjéhez fordult, kérve, hogy vizsgálják meg, felmerül-e politikai beavatkozás a főszerkesztő menesztésével kapcsolatban.


Tüntetett a szerkesztőség

Meglehetősen furcsa és ellentmondásos, hogy a magát függetlennek és objektívnek nevező portál egy politikai párttal közösen tüntet. A Momentum és az Index úgy tesz, mintha a kormányra haragudna, pedig valójában a régi és új baloldal háborújáról van szó.

A tüntetés hivatalos szervezője egyébként a Momentum, az ő politikusaik beszélnek, illetve a  hozzájuk csapódott radikális baloldali képviselő, Hadházy Ákos.

Az indexes újságírók, szimpatizánsok mellett a demonstráción lehetett látni Uj Pétert, a régi indexesek vezetőjét, a 444 főszerkesztőjét, Simor Andrást, az MSZP-SZDSZ-kormány egykori jegybankelnökét egy vicceskedő pólóban, és a Hócipő humoristáját, Para Kovács Imrét is. 

Kapcsolódó írásaink

Kirúgták az Index főszerkesztőjét

ĀAz igazgatóságba bekerült Gyurcsány embere, Sztankóczy András, a vezérigazgatói posztra pedig a Horn-korszak egyik legbefolyásosabb baloldali újságíróját, Szombathy Pált nevezték ki