Belföld

Folytatódik a baloldali hisztériakeltés az Index körüli belviták miatt

Akcióba lépett a baloldal, miután leváltották az Index.hu főszerkesztőjét. A történet még hetekkel ezelőtt azzal kezdődött, hogy a járványhelyzet miatt visszaesett hirdetési piacot látva a kiadó felkérte a médium egyik alapítóját, készítsen észszerű gazdasági tervet.

Folytatódik a baloldali hisztériakeltés az Index körüli belviták miatt
Az épület, melyben az Index szerkesztősége található
Fotó: Google Maps

A jobboldali elhajlással aligha vádolható Index-alapító, az LMP-érdekeltségű Azonnali.hu megálmodója, Gerényi Gábor elképzeléseit hallva azonban az igazgatóságban is helyet kapó főszerkesztő, Dull Szabolcs megkongatta a „függetlenség" elvesztésének vészharangját, politikai befolyásolásként tálalva a nyilvánosság előtt egy alapvetően gazdasági kérdést.

A függetlenség egyébként Uj Péter korábbi főszerkesztő szerint már az ő távozásakor elveszett. „A bicska kinyílik a zsebében, hogy ez jelenik meg független sajtóként" – mondta évekkel ezelőtt az Index kapcsán, hírportálja, a 444.hu most mégis egyenes adásban közvetítette Dull ellenállásra buzdító búcsúját a szerkesztőség tagjaitól. Mindeközben az Indexet működtető kuratórium elnöke, Bodolai László nem győz mindenkit nyugtatni a gazdasági érdekeket sértő főszerkesztő eltávolítását követően. 

Ám hiába nevezte ki a hetek óta betöltetlen vezérigazgatói posztra a Horn-korszak vezető baloldali újságíróját, az MTV akkori belpolitikai rovatvezetőjét, Szombathy Pált, hiába delegálta az igazgatóságba Gyurcsány Ferenc emberét, Sztankóczy Andrást, aki a 2006-os választás után lett a Magyar Rádió politikai műsoraiért felelős szerkesztő, a nyugtalanság nem csillapodik, s immár a baloldal is „felkarolta" az ügyet.

Gyurcsány Ferenc az Indexért aggódó éjszakai lázálmait közösségi oldalán osztotta meg, a nyugdíjasokat, a vidékieket és a családosokat vérig sértő Momentum tüntetést szervez, a Karácsony-féle Párbeszéd mélységes felháborodásában az Európai Biztonsági és Együttműködési Szervezet médiaszabadságért felelős képviselőjéhez fordult, kérve, hogy a szervezet vizsgálja meg, felmerül-e politikai beavatkozás a főszerkesztő menesztésével kapcsolatban.

Bodolai új kinevezettjeinek kifejezetten balliberális előéletét látva elég kínos lenne egy ilyen vizsgálat. A szerkesztőség csütörtökön ismételten Dull visszahelyezését követelte, hiába, majd egyre többen bejelentették felmondásukat.

Kapcsolódó írásaink

Kirúgták az Index főszerkesztőjét

ĀAz igazgatóságba bekerült Gyurcsány embere, Sztankóczy András, a vezérigazgatói posztra pedig a Horn-korszak egyik legbefolyásosabb baloldali újságíróját, Szombathy Pált nevezték ki