Belföld

A konzultáció a demokrácia alapvető megnyilvánulása

Nemzeti Konzultáció 2020. Ingyenessé tenné a családoknak a netet egy esetleges újabb járvány idején a Fiatal Családosok Klubja, amely egyébként a határok lezárását is támogatja

Támogatjuk az ingyenes internet-hozzáférést – mondta lapunknak Király Nóra, a Fiatal Családosok Klubjának (Ficsak) alapítója a nemzeti konzultáció kapcsán. Kifejtette, nem mindenki fér hozzá egyformán a világhálóhoz, s azt is látni kell, hogy az előfizetés ellenértékét is sokan nehezen gazdálkodják ki.

A konzultáció a demokrácia alapvető megnyilvánulása
Király Nóra: Reméljük, a kormány tovább könnyíti majd az otthoni munkavégzést
Fotó: MH

– Mi a véleménye a digitális oktatásról?

– Több mint ezer családot tömörítő szervezetünk révén pontosan látjuk, hogy e téren teljesen eltérőek a városi és vidéki szülők lehetőségei. Szerencsére az utóbbi időben rendkívül sokan mondták el ez irányú véleményüket, így felajánlottuk a segítségünket, hogy szívesen együttműködünk egy olyan rendszer kiépítésében, amely mind az érintetteknek, mind a kormánynak működőképes struktúra lehet. S ha már itt tartunk, lényeges leszögezni, nem csak magára a digitális oktatásra, az ahhoz elengedhetetlenül kellő technikai felszereltségre gondolok, hanem a világhálóhoz való hozzáférés árára is.

– Az ingyenes netre?

– Igen. Ahogy a digitális oktatáshoz, úgy a világhálóhoz sem fér hozzá mindenki egyformán. Utóbbi esetén elegendő az előfizetési díjakat felemlegetni, melyek kigazdálkodása számos családnak okoz fejtörést. Ezért mi a nemzeti konzultációban szereplő ingyenessé tétel lehetőségére szavazunk.

– Egyébként mennyiben okozna gondot egy újabb kényszerű iskolaszünet?

– Ha az iskolák újra bezárnak, akkor a szülők egy része nem fog tudni dolgozni. Azaz ismét marad az otthoni munka, amely amúgy szerintem eléggé jól vizsgázott. Ettől még az utolsó három hónap óriási terheket rakott a családokra, s ez a kérdés most is foglalkoztat bennünket. Egyébként évek óta küzdünk és dolgozunk ezért az atipikus foglalkoztatási formáért, hiszen amikor úgymond „normál menetrend” van és nincsen járvány, az édesanyáknak akkor is nagy nehézséget okoz a munka és a gyermeknevelés összeegyeztetése. Karrier vagy család, ez az édesanyák örök nagy dilemmája, s március 16-án ránk zúdult a távmunka. Reméljük, a kormány a konzultáció során kapott válaszok tükrében tovább könnyíti az otthoni munkavégzést.

– A határok zárásáról mit gondol?

– Drasztikus lennék. Azt mondanám, aki Magyarországra jön, vonuljon két hétre karanténba.

– Azt is elzárná, aki eleve negatív teszttel érkezik?

– Személyes példa, hogy egy ismerős hazajött messzi külföldről, s másnap már vidéken találkoztunk vele. A zsebében ott lapult a kint készített negatív tesztje, mégis átutazott fél Európán úgy, hogy közben rengeteg emberrel találkozott. Ez nem felelős hozzáállás, pláne úgy, hogy gyerekek és idősek is akadtak abban a társaságban.

– Amúgy mi a véleménye magáról a konzultációról?

– A demokrácia alapvető megnyilvánulása, hogy a regnáló kormány időről-időre megkérdezi a polgárok véleményét bizonyos ügyekről, majd ennek nyomán olyan döntéseket hoz, melyek a leginkább tükrözik a nemzet akaratát. Ebben rosszat látni értelmetlen.

Kapcsolódó írásaink

Erős támasz a döntésekhez

ĀNemzeti konzultáció 2020. 725 ezren töltötték ki eddig a nemzeti konzultációs kérdőívet, három hét van hátra az augusztus 15-i feladási határidőig – hívta fel a figyelmet Dömötör Csaba