Belföld

A jelentkezők háromnegyedét felvették az egyetemekre

Az ideihez hasonlóan magas arányban még soha nem kerültek be felsőoktatási intézményekbe a jelentkezők. A felvettek négyötöde állami finanszírozásban kezdheti meg tanulmányait - írja az Innovációs és Technológiai Minisztérium lapunknak is eljuttatott sajtóközleményében.

A jelentkezők háromnegyedét felvették az egyetemekre
Az ideihez hasonlóan magas arányban még soha nem kerültek be felsőoktatási intézményekbe a jelentkezők (képünk illusztráció)
Fotó: Pexels

Kiemelik: az ideihez hasonlóan magas arányban még soha nem kerültek be felsőoktatási intézményekbe a jelentkezők. 2020-ban a sikeres felvételit tevők aránya elérte a 74 százalékot. A jelentkezők közel háromnegyede tehát felvételt nyert az általa megjelölt felsőoktatási intézménybe, így a sikertelenül felvételizők száma 33 ezerről 23 ezerre csökkent.

Tavalyhoz képest 8 százalékkal nőtt a mesterképzésre felvett hallgatók száma. A felvettek több mint 80 százaléka állami finanszírozásban kezdheti meg tanulmányait.

Az emeltszintű érettségihez kötött felvételi követelmény bevezetése hozzájárul a versenyképes felsőoktatás megteremtéséhez, hosszabb távon pedig a lemorzsolódás csökkentéséhez is - teszik hozzá.

A cél, hogy a fiatalok a jövő nyertesei legyenek, ehhez minőségi képzésre, minőségi felsőoktatásra van szükség. A járványhelyzetben a kormány minden támogatást megad a magyar fiataloknak - írják.

Felhívják a figyelmet, hogy a Gazdaságvédelmi Akcióterv első intézkedései között szerepelt, hogy akik augusztus 31-ig záróvizsgát tettek, vagy tesznek, nyelvvizsga nélkül is megkaphatják diplomájukat. Ennek köszönhetően mostanáig több mint 95 ezer diplomát állítottak ki, közel 72 ezret már át is vettek az érintettek.

Kapcsolódó írásaink