Belföld

Csúcsokat döntöget Orbán Viktor támogatottsága

A kormánypárti politikusok népszerűbbek az ellenzéki politikusoknál, mi több, az ellenzéki térfélen nincs olyan személy, akit többen szeretnének fontos politikai pozícióban látni, mint ahányan elutasítják politikai szerepvállalásukat – derül ki Nézőpont Intézet legfrissebb felméréséből.

Csúcsokat döntöget Orbán Viktor támogatottsága
Orbán Viktor miniszterelnök az EU-csúcson
Fotó: JOHANNA GERON / POOL / AFP

Orbán Viktor elfogadottsága az elmúlt 5 évben egyszer sem volt ilyen magas: jelenleg a lakosság 57 százaléka szeretné őt továbbra is fontos politikai pozícióban látni, derül ki a közvélemény-kutatásból.

Az elemzők rámutatnak: nem csak a miniszterelnök, de több kormánytag is profitált politikailag a koronavírus elleni hatékony fellépésből. 2019 decemberéhez (a legutóbbi vizsgálathoz) képest Gulyás Gergelyt 14, Szijjártó Pétert 10, Varga Mihályt pedig 9 százalékponttal többen szeretnék fontos politikai pozícióban látni. 

A felmérés azt is megmutatja, hogy jelenleg nincs egyetlen olyan ellenzéki politikus sem, akit többen szeretnének vezető szerepbe juttatni, mint ahányan elutasítják őket.

A lakosság 36 százaléka ugyan fontos politikai pozícióban szeretné látni Karácsony Gergelyt (ezzel ő a legkedveltebb ellenzéki politikus), de minden második válaszadó elutasítja őt.

Fekete-Győr András ismertsége alacsony (10-ből 4 ember tudja csupán, kiről van szó), ráadásul elutasítottsága még az őt ismerők körében is kétszerese a támogatottságának. A lakosság továbbra is Gyurcsány Ferenc politikai szerepvállalását utasítja el a leginkább, a válaszadók 78 százaléka nem szeretné őt fontos pozícióban látni.

Továbbra is Gyurcsány elutasítottsága a legnagyobb
Továbbra is Gyurcsány elutasítottsága a legnagyobb
Fotó: Nézőpont Intézet

A kormányfő munkájával elégedetlenek aránya jelenleg a szavazókorúak mindössze egyharmadát teszi ki: utoljára 2015 októberében volt ilyen alacsony ez a mutató, mutatnak rá a kutatók.

Az eredmények nem meglepőek az uniós tárgyalások és a koronavírus-járvány hatásai ellen hozott, világviszonylatban is kifejezetten hatékonynak mondható intézkedések sikere láttán.

A járvánnyal kapcsolatos sikeres kormányzati védekezés ezzel párhuzamosan kényszerpályára állította az ellenzéki politikusokat, melyről azóta sem tudnak letérni. A népszerűség szempontjából előny a kormánytagok számára, hogy a Fideszre szavazók egységesek, míg az ellenzéki közös listára szavazók meglehetősen megosztottak az ellenzéki politikusokat illetően: míg a Fideszre szavazók között kifejezetten alacsony a kormánytagok elutasítottsága (3 - 12 százalék), addig az ellenzékre szavazók az egyes ellenzéki politikusokat jóval negatívabban ítélik meg, 15-62 százalékuk nem szeretné az egyes ellenzéki politikusokat fontos pozícióban látni.

A Nézőpont Intézet szerint ez két dologra is utal: egyrészt arra, hogy továbbra sem látni olyan ellenzéki politikust, aki miniszterelnök-jelöltként sikerrel vehetné fel a harcot a 2022-es országgyűlési választásokon Orbán Viktorral szemben. Másrészt pedig arra, hogy az ellenzéki közös lista több konfliktust is előhozhat a baloldalon, főként Gyurcsány Ferenc és felesége népszerűtlensége miatt.

Kapcsolódó írásaink