Belföld

„A vírus elleni harcban nem díszes szóvirágokkal kellene előjönni”

Sótonyi Péter: A leghatásosabb a szigorú zárlat

Helyeslem, hogy a multinacionális vállalatok fokozottabban járuljanak hozzá a járvány elleni védekezés költségeihez – mondta lapunknak Sótonyi Péter, az Állatorvostudományi Egyetem rektora. A Professzorok Batthyány Körének elnöke a nemzeti konzultáció kapcsán úgy fogalmazott, felelőtlen ötlet lenne hazánkat beláthatatlan időre eladósítani.

„A vírus elleni harcban nem díszes szóvirágokkal kellene előjönni”
A nemzeti konzultáció éppenséggel az emberek összefogását szolgálja
Fotó: MH/Bodnár Patrícia

– Mi a véleménye a magyar határőrizetről?

– Ezzel nemhogy egyetértek, de szerintem még fokozni kellene mostanság – két okból is. Egyrészt pontosan bebizonyosodott, hogy az államok közötti szabad mozgás korlátozása csillapítólag hat a koronavírus terjedésére, míg a késés tragédiához vezetett. Utóbbi terén elegendő talán csak Olaszországra vagy Portugáliára utalni. Másrészt az illegális migránsok áradata nem csak az ország gazdasági és nemzeti értékeit teszi tönkre, hanem óriási járványügyi kockázatot is jelent. A saját szakmámból vett példát felhozva, a járványügyi védekezésnek az egyik leghatásosabb módja a szigorú zárlat.

– Mi a véleménye azokról, akik semmibe veszik a kérdéseket?

– Minden vélemény fontos, még az is, amely esetleg rendkívül messze áll a saját álláspontunktól. Ezért szomorú, hogy egyesek kidobják vagy másnak adják az íveket. Az embereknek, teljesen függetlenül politikai nézeteiktől jelenleg az összefogásra van a legnagyobb szüksége. Biztos vagyok abban, hogy az életmentés mindenek felett áll, s abban is, hogy a rémhírterjesztés és a pánikkeltés következményei beláthatatlanok. Ezek mind a vírusnak segítenek és az áldozatok számát növelik. A nemzeti konzultáció pont az összefogást szolgálja, és szerintem hibázik, aki ez ellen tesz. A harcban nem díszes szóvirágokkal és energiát pazarló ötletekkel kellene előjönni, hanem éppen a döntések gyors végrehajtását szükséges szorgalmazni. Célszerű belátni azt is, hogy azok a szempontok, melyek a konzultációban szerepelnek, a mi, de különösen az idősek életét mentik meg.

– A gazdaság védelme is hangsúlyos a konzultációban…

– Helyeslem, hogy a multinacionális vállalatok fokozottabban járuljanak hozzá a járvány elleni védekezés költségeihez. A munkahelyek védelme és a hazai termékek vásárlására való buzdítás bármely korban előremutató, hasznos cselekedet. Most pedig, mikor talán újra nyakunkon a járvány, még fokozottabban esnek latba.

– Mi a véleménye a George Soros által felvetett végtelen futamidejű hitel lehetőségéről?

– Az, hogy beláthatatlan időre eladósítsuk hazánkat, úgy, hogy unokáink is ezt nyögjék, felelőtlen magatartás. Elmúltam hatvanhat esztendős, de hogy a távoli utódom is azt fizesse, amit én esetleg felveszek, nos, ezt semmiképpen nem óhajtanám. Remélem, egyetlen gondolkodó ember sem óhajtja efféle rettentően kínos és kiszolgáltatott helyzetbe hozni leszármazottait. 

Kapcsolódó írásaink

Erős támasz a döntésekhez

ĀNemzeti konzultáció 2020. 725 ezren töltötték ki eddig a nemzeti konzultációs kérdőívet, három hét van hátra az augusztus 15-i feladási határidőig – hívta fel a figyelmet Dömötör Csaba