Belföld

Még a baloldal sem tudja letagadni Orbán Viktor sikerét az EU-csúcson

Szemmel láthatóan sokként érte a baloldali politikusokat Orbán Viktor sikere a hétvégi uniós csúcson, egymásnak ellentmondó módon nyilatkoztak a történtekről – mondta Deák Dániel, a XXI. Század Intézet vezető elemzője videóelemzésében.

Még a baloldal sem tudja letagadni Orbán Viktor sikerét az EU-csúcson
Orbán Viktor magyar kormányfő a Mateusz Morawiecki lengyel miniszterelnökkel az Európai Unió brüsszeli csúcstalálkozója után tartott sajtótájékoztatón 2020. július 21-én
Fotó: MTI/Miniszterelnöki Sajtóiroda

Mint fogalmazott, a legradikálisabb gyurcsányista politikusokon kívül lényegében a legtöbb baloldali megszólaló elismerte, hogy jóval – egyes becslések szerint nagyjából 35 százalékkal – több forrást kap hazánk a korábbi költségvetési ciklusnál.

„Ez hatalmas siker hazánk számára, hiszen az elmúlt időszakban mind a hazai, mind a nemzetközi balliberális politikusok arról beszéltek, hogy lényegesen kevesebb forrás fog jutni Magyarországnak” - mondta Deák, aki szerint szintén lyukra futott a baloldal a „jogállamiság” ügyében, hiszen abban reménykedtek, hogy az úgynevezett „jogállamisági” kritériumokra hivatkozva majd felfüggesztik a pénzek kifizetését, a tárgyalások eredményeként ugyanakkor ez a szempont lényegében meg sem jelenik a végső megállapodásban – tette hozzá Deák Dániel.

Jól jelzi szerinte Orbán Viktor sikerét, hogy a baloldali politikusokat szemmel láthatóan sokként érte a tárgyalások eredménye, a kezdeti nyilatkozataikban zavartak voltak és nem tudtak érdemben reagálni az eseményekre.

Az is látszik, hogy megosztja a baloldalt ez a kérdés, hiszen míg a Demokratikus Koalíció és az MSZP politikusai elképesztő forráscsökkenésről beszélnek, a Momentum és az LMP vezetői elismerték, hogy lényegesen több pénzt sikerült kiharcolnia Orbán Viktornak Magyarország számára, mint az korábban remélhető lett volna – mondta a XXI. Század Intézet vezető elemzője.

Példaként említette Dobrev Klárát, a DK EP-képviselőjét, aki arról beszélt, hogy sokkal kevesebb pénzt kap Magyarország és Fekete-Győr Andrást, a Momentum elnökét, aki viszont elismerte egy tegnap esti televízióműsorban, hogy Orbán Viktor két győzelmet is elért a brüsszeli EU-csúcson.

Deák Dániel szerint jól példázza a hatalmas magyar sikert, hogy a még a hazánkkal szemben igen kritikus nemzetközi sajtótermékek is Orbán Viktor győzelméről írtak.

A vezető elemző a tárgyalások kapcsán hangsúlyozta, ismét bebizonyosodott, hogy a V4 országok együttműködése rendkívül sikeres, ez a négy állam a tárgyalások végéig kitartott egymás mellett. Ezt szimbolizálta a magyar és a lengyel miniszterelnök közös sajtótájékoztatója is, amely komoly üzenet azoknak a nyugat-európai országoknak, amelyek Közép-Európa megosztásán dolgoztak az utóbbi hónapokban.

Deák Dániel hozzátette, a V4 országok ráadásul már nem csak egymásra számíthatnak, hanem komoly szövetségeseket nyertek maguknak az unióban, így például Szlovénia is támogatta ezeket az országokat a tárgyalások során, de érdekes módon a többségében balliberális kormányok vezette Dél-Európa is azonos platformra került Közép-Európával.

Objektum doboz

Ez csak tovább fog erősödni, hiszen a közeljövőben Olaszországban Matteo Salvini vezetésével várhatóan bekövetkezik a már régóta várt jobboldali fordulat – tette hozzá. Ezzel szerinte a V4 országok egy európai nagyhatalom támogatását is megszerezhetnék.

Kapcsolódó írásaink

Orbán Viktor: Kiharcoltuk!

ĀMagyarország és Lengyelország megvédte nemzeti büszkeségét - mondta a kormányfő a brüsszeli megállapodás után