Belföld

Erős támasz a döntésekhez

Nemzeti konzultáció 2020. 725 ezren töltötték ki eddig a nemzeti konzultációs kérdőívet, három hét van hátra az augusztus 15-i feladási határidőig – hívta fel a figyelmet Dömötör Csaba

Magyarország változatlanul eredményesen tartja magát a járvány elleni küzdelemben, de szerte a világon ennél azért komorabb a kép – erről is beszélt a nemzeti konzultáció kitöltésére buzdítva tegnapi tájékoztatóján a Miniszterelnöki Kabinetiroda parlamenti államtitkára.

Erős támasz a döntésekhez
A nagy részvétel felhatalmazást ad a kormánynak a szükséges döntések meghozatalához – hangsúlyozta az államtitkár
Fotó: MH/Purger Tamás

Még három hét van az augusztus 15-i határidőig, de már egyértelmű, hogy a mostani nemzeti konzultációban a korábbiakhoz hasonlóan rengetegen vesznek részt, ami erős támaszt adhat a jövőbeni kormányzati döntésekhez – közölte tegnapi tájékoztatóján Dömötör Csaba, a Miniszterelnöki Kabinetiroda parlamenti államtitkára. Beszámolója szerint eddig 725 ezren töltötték ki a kérdőívet.

Kitért arra is, ezúttal valamivel magasabb az internetes kitöltések száma, de a magyarok túlnyomó része postán küldi vissza a kérdőívet. Magyarország változat­lanul eredmé­nyesen tartja magát a járvány elleni küzdelemben – folytatta –, de szerte a világon ennél azért komorabb a kép, hiszen tizenötmillióhoz közelít a fertőzöttek száma, miközben legalább hatszázezren hunytak el a járvány következtében.

Az államtitkár elmondta, a hazánknál nem sokkal nagyobb Hollandiában a napi esetek száma ötvenről százötven fölé emelkedett, s míg hazánkban ez a szám nyolc, az elhunytak száma pedig százezer főre vetítve Hollandiában harminchat, Magyarországon hat. Romániában eközben megdőlt az egy nap alatt diagnosztizált esetek száma és a halálozások rekordja is. Ezért most a fő cél a vírus behurcolásának megakadályozása, ennek érdekében kellett korábban beutazási korlátozásokat elrendelni – hangoztatta Dömötör.

Az MTI beszámolója szerint Dömötör Csaba rámutatott: a nemzeti konzultációban az egyes korlátozó intézkedésekről, például a maszkviselésről vagy az idősek bevásárlási sávjáról is elmondhatják az emberek a véleményüket. Ha megérkezik a járvány második hulláma, akkor újra nagy összefogásra lesz szükség, és arra is, hogy a kormány tudja, melyek az igazán támogatott intézkedések, hiszen ennek ismeretében lehet jó és gyors döntéseket hozni – hangsúlyozta a politikus, aki kérdésre válaszolva komoly eredménynek nevezte az uniós csúcson született megállapodást. Mint mondta, komoly plusz pénzeket sikerült szerezni, és sikerült megvédeni a nemzeti büszkeséget is. „Az a reményünk, hogy ezzel a megál­la­podással valóban elindulhat a gazdasági károk helyreállítása, és mindezt politikamentesen, igaz­ságosan és a méltányosan lehet megtenni” – fogalmazott tájékoztatóján a parlamenti államtitkár.

Kapcsolódó írásaink

A magyarhirlap.hu weboldal sütiket (cookie) és különböző kódokat használ a megfelelő működés, elemzések készítése, a felhasználói élmény fokozása valamint az Ön számára releváns, személyre szabott ajánlatok összeállítása érdekében. Ezek használatát az Elfogadom gomb megnyomásával jóváhagyja. Bővebb információt az Adatkezelési Tájékoztatónkban talál.

Elfogadom