Belföld

Benkő Tibor: Közép-Európa biztonságáért közösen kell fellépni

Szlovákia és Magyarország védelmi miniszterei egyetértenek abban, hogy Közép-Európa biztonságáért közösen kell fellépni - mondta a honvédelmi miniszter szerdán Budapesten, sajtótájékoztatón.

Benkő Tibor: Közép-Európa biztonságáért közösen kell fellépni
Benkő Tibor honvédelmi miniszter (j) és Jaroslav Nad szlovák védelmi miniszter érkezik tárgyalásukra a budapesti Stefánia Palota előtt
Fotó: MTI/Soós Lajos

Benkő Tibor, a honvédelmi tárca vezetője a Jaroslav Nad'-dal tartott budapesti sajtótájékoztatón azt mondta: egyformán látják, érzik, tapasztalják, mi történik a nagyvilágban és Európában.

Azt is látják, hogy ezekkel a kihívásokkal szemben csak közös erővel, közös akarattal, közös munkával tudnak sikeresen védekezni - tette hozzá.

Jaroslav Nad' jelezte, hogy a Magyarország által - Közép-Európa biztonsága érdekében - létrehozandó, hadosztály szintű parancsnokság előkészítő munkáiban Szlovákia is szeretne aktívan részt venni.

Emellett abban is megállapodtak, hogy minél előbb aláírják a közös légtérfelügyeletről szóló megállapodást.

Benkő Tibor közölte: Magyarország és Szlovákia is nagy lépéseket tesz a haderőfejlesztésben, különböző projektek indultak, amelyek közös megvalósításáról is tárgyaltak.

Kérdésre válaszolva elmondta, hogy a szlovák katonák ugyanolyan feladatokban vettek részt a koronavírus-járvány elleni védekezésben, mint a magyarok.

Egy kivétellel, mert ők nem küldtek katonákat a létfontosságú vállalatokhoz. Ugyanakkor a kórházakban ott voltak, részt vettek a határzárásban, őrzésvédelmi feladatokat is elláttak, közreműködtek a kormány által meghozott szabályok betartásában - közölte.

Jaroslav Nad' szlovák védelmi miniszter hangsúlyozta, hogy nemcsak védelmi miniszterként, hanem a Szlovák Köztársaság kormányának tagjaként érkezett, hogy igazolja a két ország közötti jó kapcsolatokat.

Elmondta: kedden és szerdán hasznos, tárgyilagos tárgyalásokat folytattak, amelyek során az Európai Unión, a NATO-n, a visegrádi együttműködésen belüli, valamint a kétoldalú kapcsolatokról is egyeztettek. Kiemelte: a védelmi politika és ipar területén is több együttműködési lehetőségről, közös projektről tárgyaltak.

Jaroslav Nad' - akit négy hónapja neveztek ki védelmi miniszternek - hangsúlyozta, hogy a hadseregek pótolhatatlan feladatokat láttak el a koronavírus-járvány elleni védekezésben. Elmondta: volt olyan hét, amikor a szlovák haderő 1500 katonáját vetették be.

Kapcsolódó írásaink