Belföld

A környezetvédelem sikerének egyik titka a fokozatosság

Már egész kicsi kortól érdemes kialakítani a környezettudatos gondolkodást és szemléletet

Az emberek többsége már nem fordít hátat, ha a Föld megóvásáról van szó – derült ki a Fiatal Családosok Klubja országos online kutatásából.

A környezetvédelem sikerének egyik titka a fokozatosság
A Ficsak kutatása szerint az oktatásban nem jut elég figyelem a környezet megismertetésére
Fotó: Ficsak

A hazai családok 92,3 százaléka gondolja úgy, hogy a környezetszennyezés a világban nagyon komoly gond, több mint hét százalékuk szerint eléggé komoly problémát jelent, s csak elenyésző hányaduk vélekedik úgy, hogy viszonylag jelentéktelen a probléma – mutatott rá a Fiatal Családosok Klubja (Ficsak) felmérése, amelyet családosok körében végzett a környezetvédelemmel összefüggésben. A szervezet rámutatott: jó hír, hogy a szülőknek már egyáltalán nem ismeretlen fogalom a környezettudatosság, ám még van hová fejlődnünk.

Számos szakértő vallja, hogy a közvetlen környezetünkért kizárólag a társadalom felel. Ezt a reprezentatívnak tekinthető, ezer fő megkérdezésével végzett kutatásban résztvevők sem gondolják másképp: 57,5 százalékuk szerint mi magunk, emberek tehetünk a környezeti problémákról, míg negyven százaléknál is többen a vállalatokat és a gazdaságot okolják.

Mindannyiunk felelőssége, hogy élhetőbb környezetet teremtsünk a jövő generációinak, ezért a környezetvédelemre történő nevelést nem lehet elég korán kezdeni, szögezi le a Ficsak. Korábbi kutatások bebizonyították, hogy azok a gyerekek, akik sok időt töltenek a természetben, nagyobb valószínűséggel válnak környezettudatos felnőtté. Ennek oka, hogy a gyermekkorban kialakított gyakorlat a későbbiekben berögződött szokássá válhat.

A civil szervezet közvélemény-kutatásának egyik fő kérdése ezért arra irányult, hogy a szülők fontosnak tartják-e a gyerekeik környezettudatosságra való nevelését. A válaszadók szinte száz százaléka úgy gondolja, hogy már egész kicsi kortól érdemes kialakítani a környezettudatos gondolkodást és szemléletet.

A megkérdezettek döntő többsége szerint a hazai oktatásban nem fektetnek elég nagy hangsúlyt a minket körülvevő környezet megismerésére és a környezetvédelem kérdésére. A 85 százalék kiválóan szemlélteti, hogy megnövekedett az érzékenység a környezetvédelem iránt. Fontos kérdés, hogy ezt a figyelmet és tenni akarást hogyan lehetne cselekvéssé alakítani. A Ficsak a statisztikai adatok mérésén kívül kíváncsi volt arra is, hogy melyek azok a témák a környezetvédelmen belül, amelyekről többet szeretnének megtudni a szülők. A legnépszerűbbek közé tartozik az otthoni környezetbarát praktikák bemutatása, továbbá azok a módszerek, amelyek segítenek a gyerekeket környezettudatosan nevelni. Ezek mellett szeretnének bővebb tájékoztatást kapni a környezet és az egészség kapcsolatáról, az energia- és vízfelhasználásról, a szelektív hulladékgyűjtésről, valamint az éghajlatváltozásról, a biodiverzitás, a természeti környezet és az állatvilág kapcsolatáról is.

A válaszokból látszik, hogy Magyarországon igény mutatkozik a változtatásra, azonban a siker titka a fokozatosság. A környezettudatos nevelés, a szelektív hulladékgyűjtés a zöldebb környezet felé vezető útnak csupán a kezdete. A kérdőív eredményéből azonban kiderült, hogy a magyar édesanyák és édesapák már ráléptek erre az útra.

Ingyenes vezetési tréningek

A csed-, gyed-, gyesellátásban részesülők és a húsz év alatti fiatalok ingyenes vezetéstechnikai tréningen vehetnek részt – közölte Novák Katalin család- és ifjúságügyért felelős államtitkár tegnap Mogyoródon. A Fidesz alelnöke emlékeztetett, július eleje óta a húsz év alatti fiatalok ingyenes KRESZ-vizsga lehetőségét kiterjesztették a cseden, gyeden és gyesen lévőkre is. Novák Katalin felidézte azt is: a kormány a családvédelmi akcióterv keretében a nagycsaládosok autóvásárlási támogatásával eddig huszonnyolcezer családnak segített 34 milliárd forint értékben.
(VT)

Kapcsolódó írásaink