Belföld

Gyűlöletre építene a baloldal

„Bűnösként tekint a Momentum az idősekre, mivel nem ülnek fel az olyan szélsőséges eszmeáramlatoknak, mint a liberalizmus vagy a radikális zöldgondolat”

A Momentum politikusai láthatóan annak a nyugat-európai eszmei áramlatnak a részesei, amely a klímaváltozást felhasználva lázad szülei, nagyszülei ellen, és bűnösnek állítja be a korábbi nemzedékeket – értékelte lapunknak a legújabb botrányt az Alapjogokért Központ vezető elemzője.

Gyűlöletre építene a baloldal
Harag, nép nélkül. Fekete-Győr András (jobbra) egy momentumos tüntetésen
Fotó: MH

A Momentum képviselőjének szavaiból világosan kitűnik, mit is gondol valójában a liberális párt az idősebb szavazókról – jelentette ki lapunknak Szolomayer Balázs, az Alapjogokért Központ vezető elemzője. Ismert, Kádár Barnabás, a párt alapító tagja közösségi oldalán nagy botrányt okozott a szépkorúakat sértő bejegyzésével. A baloldali politikus – az elmúlt választásokat értékelvén – odáig ment okfejtésében, hogy azt tanácsolta az időseknek, ne menjenek el szavazni, a döntést hagyják inkább a fiatalokra, mert úgyis „ők szenvedik meg majd a következményeit”.

Szolomayer szerint Kádár ezzel gyakorlatilag azt mondta ki, hogy az idősek ideje lejárt, ám emlékeztetett, egyáltalán nem példa nélküli megnyilvánulás volt ez a Momentum részéről, hiszen karácsony előtt Fekete-Győr András pártelnök például
a szépkorúak átnevelésére szólította fel a szimpatizánsokat. „A Momentum politikusai láthatóan annak
a nyugat-európai eszmei áramlatnak a részesei, amely a klímaváltozást felhasználva lázad szülei és nagyszülei ellen, és bűnösnek állítja be a korábbi nemzedékeket. Azokat a generációkat, amelyek megteremtették azt a jóléti államot, amelynek köszönhetően a fiatalok a kemény munka helyett iskolasztrájkba kezdhetnek, és a klímaváltozásról elmélkedhetnek” – vélekedett. Hozzátette, a Kádárhoz hasonló politikusok nem köszönetet mondanak az idősebbeknek, akikre már csak tapasztalatuk miatt is illene felnézniük, hanem bűnösként tekintenek rájuk, mivel az idősebbek nem ülnek fel az olyan szélsőséges eszmeáramlatoknak, mint a liberalizmus vagy a radikális zöldgondolat.

Csakúgy mint a Momentum korábbi elnökségi tagja, Mécs János vidékieket ekéző kirohanásánál, az ellenzéki pártoknál most sem érte el Kádár Barnabás kijelentése az ingerküszöböt. Sem a DK, sem az MSZP, sem a Párbeszéd, sem az LMP, de még a Jobbik sem határolódott el a politikustól. Megszólalt az ügyben viszont Gyopáros Alpár kormánybiztos, aki egy hétfői sajtótájékoztatón úgy fogalmazott: a momentumos elvenné az idős emberektől a szavazati jogot, a kormány azonban hisz abban, hogy „a falvakban és kistelepüléseken élő emberek egyenrangú honfitársaink”. Deutsch Tamás fideszes EP-képviselő pedig közösségi oldalán osztott meg egy idős hölgyet ábrázoló képet a következő kommentárral: „Old Lives Matter! A momentumos Kádárnak, illő tisztelettel.”

Az elmúlt hetekben kiderült, a baloldaltól egyáltalán nem áll messze a gyűlöletkeltés, nem csak a Momentum mutatta ki foga fehérjét. A múlt héten például a jobbikos Nunkovics Tibor parlamenti képviselő tett félreérthetetlen antiszemita utalást Deutsch származására. Azt megelőzően pedig az MSZP hozta a formáját: előbb kamuvideóval próbálta lejáratni a magyar egészségügyet, majd a XIX. kerületben „véletlenül” rabosították a kispesti korrupciós ügyeket vizsgáló bizottság momentumos vezetőjét.

Kapcsolódó írásaink