Belföld

Megújul és kibővül a Pasaréti Templom

Az elmúlt időszak mindannyiunkat megerősített abban, hogy a ma Európájában külön értéke van a keresztény hitnek, valamint annak a gondolatnak, hogy az emberek és a nemzetek szabadsága nem elválasztható – hangsúlyozta Varga Mihály a főváros II. kerületében található Pasaréti Páduai Szent Antal Ferences Templom új közösségi teréről szóló kivitelezési szerződés ünnepélyes aláírásakor. A magyar kormány mintegy 1,8 Milliárd forinttal járult hozzá a templom elújításához és bővítéséhez – tette hozzá a pénzügyminiszter, Budapest II. és III. kerületének országgyűlési képviselője.

Megújul és kibővül a Pasaréti Templom
Varga Mihály pénzügyminiszter, a II. és III. kerület fideszes országgyűlési képviselője (j) beszédet mond a pasaréti ferences templom és a mellé épülő új közösségi ház kivitelezésének szerződése aláírása után a Magyarok Nagyasszonya Ferences Rendtartomány tartományfőnökségén a főváros II. kerületében
Fotó: MTI/Illyés Tibor

Sokak számára adtak lelki segítséget és a mindennapi élethez szükséges támogatást a magyarországi egyházak, így az emberekkel együtt, közösen értük el, hogy a veszélyhelyzetet hazánkban jól tudtuk kezelni - hívta fel a figyelmet Varga Mihály. Mint fogalmazott: nem nélkülözhetjük tehát azt a segítséget, azt a támaszt, amelyet az egyház jelent minden embernek, a hitüket megélőknek, a közösségeknek és a rászorulóknak. Varga Mihály megköszönte a magyarországi egyházaknak, hogy a vírushelyzet legnehezebb heteiben segítették az időseket és a rászorulókat megmutatva az odafordulás és a cselekvő hit erejét.

A magyar kormány ezért is tartja kiemelt feladatának az egyházi közösségek támogatását, a hitélet erősítését - szögezte le a képviselő. Varga Mihály tájékoztatása szerint a ferences templom és rendház felújítása mellett egy új közösségi ház is épül Pasaréten, amelynek munkálataival - a közbeszerzési eljárás lezárultával - a Magyarok Nagyasszonya Ferences Rendtartomány az egyházi épületek felújításában jártas Laterex Kft.-t bízta meg. A templomhoz tartozó közösségi házban egy olyan 180 főt befogadó nagytermet alakítanak ki, amely a környék nem katolikus lakosságát is szolgálhatja, hiszen a közelben nincs hasonló nagyságú közösségi tér.

A fejlesztés segítségével a felszabaduló tereknek köszönhetően duplájára lehet bővíteni az óvodai férőhelyek számát, illetve a terület szociális ellátását végző Gondviselés Háza idősgondozásának lehetőségei is növekednek, és mindkét intézmény dolgozói méltóbb körülmények között végezhetik munkájukat. Ahogy arról a Páduai Szent Antal Templom plébánosa, Kálmán Peregrin tájékoztatott, a közösségi ház várhatóan jövő júniusra, a teljes felújítás pedig 2021 októberére készül el.

Kapcsolódó írásaink