Belföld

Jövőnk záloga a biztonság

Nemzeti konzultáció – 2020. Magyarországon az emberek a génjeikben hordozzák az éberséget, a saját érdekek védelmét és a mögöttes szándékok kiszúrását – mondta Földi László

Kelet-Európában, így Magyarországon is az emberek a génjeikben hordozzák az éberséget, a saját érdekek védelmét és a mögöttes szándékok kiszúrását, míg Nyugaton ez a tulajdonság valahogy kikopott a mindennapokból – mondta lapunknak Földi László biztonságpolitikai szakértő. Mint fogalmazott, a nyugati nagyvárosok lakossága mostanában, a no go-zónák térhódítása és a migrációval együtt járó erőszak elharapódzása nyomán kezdi megérteni, hogy mekkora érték a korábban megtapasztalt biztonság.

Jövőnk záloga a biztonság
A rendvédelem az alapja a normalitásnak – véli Földi László
Fotó: MH/Hegedüs Róbert

– Miért fontosak a nemzeti konzultáció biztonságpolitikára vonatkozó felvetései?

– Feltételezem, az ország vezetése leginkább arra kíváncsi, hogy az emberek mennyire értik ennek a létezését, a helyén való kezelhetőségét, és legfőképpen mit gondolnak e kérdésről. Sajnos látnunk kell, hogy korunkban a biztonsági kockázatok túlzottan jelentkeznek – s ez azért szomorú, mert igaz ugyan, hogy a kockázatok állandóak, csak az embereknek nem feltétlenül kell velük olyan mértékben törődniük, ahogy ezt manapság teszik.

– Mire gondol?

– A biztonsági kockázatok kezelése alapvetően az erre szakosodott szervezetek feladata. Hasonlítható e felállás egy járványhoz vagy betegséghez. Nyilvánvalóan mindannyian tudjuk és érezzük, hogy ilyesmik léteznek, de mindaddig, amíg ezeknek nem robban ki valami látható, tömeges jele, következménye, nem igen veszünk róla tudomást. Érdemes közbevetni, így nézve persze a kialakult járványhelyzet is biztonsági kockázat, hiszen a társadalom összes elemét, szegmensét érinti. S akkor a kérdésre a válasz, az utóbbi időben itthon is megjelent például a tömeges és illegális migráció, ezért a kihívások és a kockázatok is a mindennapjaink aktív részévé váltak. Ennek fényében úgy gondolom, fontos, hogy az emberek elmondják gondolataikat a kérdésről. S elengedhetetlen az is, hogy a veszélyekkel mindannyian pontosan tisztában legyünk.

– Miként értékelhető a magyarok biztonságpolitikai tudatossága?

– Lényegesen fejlettebb, mint a nyugati népeké. Tegyük hozzá, nem csak a miénk, hanem úgy általában a kelet-európai lakosságé is az. Itt az emberek, pontosan társadalompolitikai hátterük okán a gén-jeikben hordozzák az éberséget, a saját érdekek védelmét és a mögöttes szándékok kiszúrását. A rendszerváltozás óta eltelt harminc esztendő nem olyan óriási távolság ahhoz, hogy az idősebb generációk ne emlékeznének még az azt megelőző viszonyokra, az újak pedig folyamatosan hallanak róla. Tapasztalati tény, hogy a politika finoman fogalmazva is sokszínű, akár csak az, hogy mindez miként képes befolyásolni az egyén életét. Az elnyomást átélt nemzeteknél hatványozottabban jelentkezik a mit teszek vagy mit nem teszek, és a minek mi lesz a következménye kérdésköre. A nyugati régiókban ezek ilyen élesen soha nem vetődtek föl. A szemben álló politikai rendek okán nyilvánvalóan fennállt egyfajta kockázat, de ez a mindennapi életükben nem jelentkezett, míg itt, ugye, az elnyomás mentén kellett valahogy létezni.

– Ez lehet az oka, hogy gyakorta a konkrét eseteket is figyelmen kívül hagyják?

– Igen. Roppant lehangoló látni, hogy a társadalmak biztonságát garantáló, demokratikusan működő erőszakszervezetek elleni brutális fellépések – ami egy demokráciában teljes nonszensz – sem képesek elérni az ingerküszöböt. Pedig ezek ma már sajnos mindennapos jelenségek. A rendvédelem az alapja a normalitásnak. Nagyon mások a határok – ám ettől a kockázat valós mértéke egy cseppet sem csökken.

– Ön szerint milyen válaszok lesznek túlsúlyban a konzultációs kérdőíveken?

– Ez szerintem egy merítés, egy reprezentatív felmérés, így nem gondolom, hogy a társadalom minden egyes tagja felelni fog rá. Akkor sem, ha elolvassa, s akkor sem, ha van véleménye róla. Ugyanakkor azt is hozzáteszem, hogy a ki nem töltött részek, illetve a hallgatás véletlenül sem egyenlő azzal, hogy az embereket nem érdekli a téma. Ma már egy társaságban is képtelenség olyformán leülni, hogy előbb-utóbb ne kerülne terítékre hazai és európai biztonságunk. Azaz a probléma valós – úgy is, hogy egyes politikai formációk, médiumok megkísérlik erőszakkal negligálni, kicsinyíteni. A migrációval hatalmas gondok járnak, mindez óriási kihívást jelent. Az lenne üdvös, ha többen gondolkodnának úgy, hogy a biztonságunk a saját jövőnk záloga.

Kapcsolódó írásaink

A magyarhirlap.hu weboldal sütiket (cookie) és különböző kódokat használ a megfelelő működés, elemzések készítése, a felhasználói élmény fokozása valamint az Ön számára releváns, személyre szabott ajánlatok összeállítása érdekében. Ezek használatát az Elfogadom gomb megnyomásával jóváhagyja. Bővebb információt az Adatkezelési Tájékoztatónkban talál.

Elfogadom