Belföld

Törvénytelenül működhet Hadházy Ákos alapítványa

Péterfalvi Attila: Ha nem a társadalmi szervezet székhelyén tárolják a konzultációs ívek begyűjtése kapcsán az adatokat, azt az adatvédelmi tájékoztatóban is fel kellene tüntetni

Napról napra több ellentmondás merül fel a Hadházy Ákos független országgyűlési képviselő által létrehozott alapítvány működésével kapcsolatban. A szervezet kurátora, Kovács Áron kérdéseinkre adott válaszában leszögezte, hogy a visszagyűjtött íveket egy meg nem nevezett helyszínen tárolják, bár ez ellentmond több törvénynek is.

Törvénytelenül működhet Hadházy Ákos alapítványa
Ellenzéki botrányhősök. Varju László és Hadházy Ákos
Fotó: MH/Katona László

Az utóbbi időben több furcsaság derült ki az alapítvány működésével kapcsolatban, amely jelenleg Hadházy Ákos országgyűlési képviselő kezdeményezésére a nemzeti konzultációs íveket igyekszik visszagyűjteni. Előbb úgy tűnt, hogy Hadházy Ákosnak semmi köze a szervezethez, mert neve sem a közhiteles bírósági nyilvántartásban, sem az általa működtetett honlapon nem tűnt fel. A kurátor tájékoztatása szerint egy év nem volt elegendő, hogy az alapító személyét feltüntessék és tájékoztatást adjanak tevékenységükről. Kovács Áron kérdésünkre elárulta, hogy a képviselő csupán alapító, a szervezetet egyedül ő képviseli. Ennek ismeretében merült fel, hogy akkor milyen alapon intézkedik közösségi oldalán Hadházy Ákos az alapítvány nevében, amelyre Kovács Árontól azt a választ kaptuk, hogy Hadházy Ákossal és Szél Bernadett-tel háromoldalú megállapodást kötött a szervezet. A tájékoztatás szerint az alapítvány postai címére érkező küldeményeket – tehát az úgynevezett nemzeti konzultációs íveket – egy harmadik helyszínen tárolják.

A meglepő választ olvasva megkerestük Hadházy Ákost és Szél Bernadettet, hogy mikor kötöttek megállapodást a szervezettel. A Szél Bernadett-től kapott válasz szerint: „Az alapítvány kormányzati nemzeti konzultációhoz kapcsolódó kampányának nyilvános megszólalásokkal való támogatásában egyeztünk meg, értelemszerűen a kampány meghirdetését megelőzően.” Ebből ugyan nem derül ki, hogy az alapítvány nevében is eljárhatnak, ám még aggasztóbb, hogy az irányadó jogszabályokból is egyértelműen következik: a civil szervezeteknek egyértelműen meg kell nevezniük, hol tárolják a működésükhöz kapcsolódó dokumentumokat, ám a hivatalos bírósági nyilvántartásban egy esetleges harmadik helyszín nem szerepel.

Az egyesület adatkezelésével kapcsolatban Péterfalvi Attila, a Nemzeti Adatvédelmi és Információszabadság Hatóság elnöke már többször kifejezte aggályait. Szél Bernadett szerint az alapítvány honlapján a gyűjtés kezdete óta hozzáférhető adatvédelmi tájékoztatóból is egyértelműen kiderül, hogy személyes adatokat tartalmazó küldeményeket nem vesznek át. Ezzel szemben ilyen tájékoztató heteken keresztül nem szerepelt a honlapon, amelyet az elmúlt napokban egészítettek ki. „Amennyiben személyes adatok is szerepelnek az alapítványhoz eljuttatott levélben, amely az alapján feltételezhető, hogy levelezési címre várják a kérdőíveket, a harmadik helyszínen történő tárolásról nem csupán tájékoztatni kellene az adatszolgáltatókat, de tárolási szerződést is kellene kötni velük. Ha nem a székhelyen tárolják az adatokat, azt az adatvédelmi tájékoztatóban fel kellene tüntetni” – mondta az új fejleményt Péterfalvi Attila. Ennek azonban nyoma sincs a tájékoztatóban.

Kapcsolódó írásaink