Belföld

Mekk mester-tempó a Lánchíd ügyében

Karácsonyék arról hoztak döntést, hogy a jövő héten hoznak döntést a Széchenyi Lánchíd felújításáról. Kiderült viszont, hogy a tenderbe biztosan nem fog belekerülni sem a Váralagút, sem a villamos-aluljáró rendbetétele.

Mekk mester-tempó a Lánchíd ügyében
Tüttő Kata városüzemeltetésért felelős főpolgármester-helyettes hárítja a főváros felelősségét a Lánchíd ügyében
Fotó: MH/Purger Tamás

Kilenc hónap sem volt elég ahhoz, hogy Karácsony Gergelyék előremozdítsák a Lánchíd felújításának ügyét. Megírtuk, Gyurcsány bizalmasa, Draskovics Tibor egy interjúban arról beszélt, a BKK igazgatóságának ülése ezen a héten fogja tárgyalni a közbeszerzési eljárás pályázati tervét, és jóváhagyja a projekt megindításához szükséges kiírás meghirdetését, hiszen a tervek 99 százalékban már készen vannak. A fővárosi közlekedési cég ügydöntő testülete pénteken össze is ült, ám döntés ezúttal sem született a rekonstrukcióval kapcsolatban.

Mint azt Wintermantel Zsolt fideszes igazgatósági tag írta közösségi oldalán: „igazi Mekk mester-tempó” van a projekt körül, az pedig, hogy ezúttal sem sikerült kiírni a közbeszerzési eljárást, súlyos károkat okoz. Újpest korábbi polgármestere Draskovics mondatait cáfolva közölte például: nem igaz, hogy készen lennének a projekttervek, mivel nincs még független akkreditált közbeszerzési szakértő sem, pedig törvény szerint kötelező lenne. Kiemelte továbbá, a beruházás engedélyokirata még mindig csak arra ad lehetőséget, hogy a BKK az új közbeszerzést a Lánchídra és az alagútra együttesen írja ki. Ez azonban szembemegy a Fővárosi Önkormányzat célkitűzésével, amely immár csak a híd felújítására kíván forrást szánni, a Váralagút és a pesti hídfőnél található villamosalagút rendbetételére nem – tette hozzá.

Így gyakorlatilag okafogyottá vált a péntek délutánra meghirdetett sajtótájékoztató is, ahol Tüttő Kata városüzemeltetésért felelős főpolgármester-helyettes mellett Szőke Gábor, a Budapest Közút Zrt. vezérigazgatója és Fendrik László BKK-vezér ismertette a „döntést”. Tüttő előbb megpróbálta hárítani a főváros felelősségét az ügyben. Mint fogalmazott: „A Lánchíd nem kilenc hónapja, hanem kilenc éve várja a felújítást.” Később főnökéhez, Karácsony Gergelyhez hasonlóan a főváros állítólagos megsarcolása miatt panaszkodott. Majd pedig kifejtette, a főváros az elmúlt időszakban egyáltalán nem tétlenkedett, szakszerű tervekkel készül a projekt megindítására. Hogy mit jelent ez a Lánchíd esetében? Elhangzott például, hogy költséghatékonysági szempontokból biztosan nem fogják kicserélni a láncszemeket. Pedig Szőke utalt rá, hogy ezek cseréje is indokolt lenne. Kiderült, hogy az önsúlycsökkentés érdekében könnyűszerkezetes pályaelemet fog kapni a híd. És az is tisztázódni látszik, hogy annak ellenére, hogy az előző városvezetés jelentős megtakarítással adta át a kasszát, Karácsonyék hitelből kívánják finanszírozni a projektet. Ám azt nem tudják, mennyi lesz a cech.

Ha lehet hinni Fendrik szavainak, jövő héten biztosan meg fog történni a közbeszerzés kiírása, a munkálatok 2021 márciusában indulnának, és harminc hónapon át tartanának. Addig is marad a történelmi műemlék toldozgatása, foltozgatása. Az alagút és a villamos-aluljáró rendbetétele pedig tovább várat magára.

Fürjes Balázs Budapest és az agglomeráció fejlesztéséért felelős államtitkár közleményében csalódásként értékelte az újabb halasztást. Hozzátette, a késlekedés milliárdokkal drágítja a beruházást.

Kapcsolódó írásaink