Belföld

Magyarország a sikeresen védekező európai országok egyike

A koronavírus pandémia első hullámából az EU-tagállamok különböző mértékű veszteséggel kerültek ki. Magyarország a nagyon sikeresen védekezők között szerepel – mutat rá lapunkhoz eljuttatott közleményében az Emberi Erőforrások Minisztériuma (Emmi). Mint írják, a kialakult járványhelyzet rávilágított a tagállamok által fenntartott Európai Betegségmegelőzési és Járványvédelmi Központ (ECDC) funkcióinak hiányosságaira, az országok együttműködési nehézségeire, kihívásaira és az ECDC munkafolyamatának újragondolására kényszerítette a tagállamokat, illetve az Európai Bizottságot is.

Magyarország a sikeresen védekező európai országok egyike
Horváth Ildikó, az Emberi Erőforrások Minisztériumának egészségügyért felelős államtitkára
Fotó: MH/Hegedüs Róbert

A közleményben felidézik, az európai egészségügyi miniszterek virtuális informális találkozója Jens Spahn német szövetségi egészségügyi miniszter meghívására, a német EU-elnökség szervezésében valósult meg. A tanácskozáson szó esett a COVID-19 járvány eddigi kezelésének tanulságairól, ECDC szerepének megerősítéséről, a gyógyszerekhez való hozzáférésről, valamint tájékoztatás hangzott el az európai egészségügyi digitális adattér aktuális helyzetéről és az uniós közös beszerzési eljárással kapcsolatos tárgyalások állásáról is.

Kiemelik, a Magyarországot képviselő Horváth Ildikó, az Emberi Erőforrások Minisztériumának egészségügyért felelős államtitkára üdvözölte az ECDC megerősítését célzó elnökségi kezdeményezést és az evidencia-alapú, időben reagáló, tudományos értékeléssel támogatott európai együttműködés fontosságát hangsúlyozta.

Mint elmondta: a fertőző betegségek elleni küzdelem továbbra is jelentős kihívás marad. Átfogó képet kell kapnunk az összes EU-intézmény és ügynökség szerepéről. Amit már láthatunk, hogy az információáramlás és a tapasztalatcsere több mechanizmuson és csatornán keresztül zajlott, ezért a koordináció, az egycsatornás kommunikáció elkerülhetetlen lenne az adatszolgáltatási követelmények csökkentése és a párhuzamosságok kiküszöbölése érdekében - emelte ki az államtitkár. Mindezek fényében Magyarország kész közreműködni az ECDC mandátumának újragondolásában.

Az európai gyógyszerstratégiával kapcsolatban Horváth Ildikó hangsúlyozta: a biztonságos gyógyszerellátás európai biztosítása kiemelt fontosságú. Csökkentenünk kell a harmadik országbeli gyártásnak való kitettségünket, és erre a célra ösztönzőket kell alkalmazni nemcsak a gyártók, hanem a nagykereskedők számára is. Hatékony ellenőrzési együttműködésre van szükségünk a nem megfelelő gyógyszer-hatóanyag elleni fellépéshez. Ebben a tekintetben mérlegelnünk kell egy kiterjesztett, gyors riasztási rendszer létrehozását, amely túlmutat a gyártási problémákon. Az oltóanyaggyártás kapacitásait szintén meg kell növelni a helyi előállítást is magába foglaló tagállamok közötti együttműködés révén.

Kapcsolódó írásaink