Belföld

Használati tárgyak és játékok tömege látássérültek számára

A speciális bűvös kockától a tapintható kártyán át a beszélő óráig rengeteg áru kapható a vakok és gyengénlátók üzletében, a tagsági igazolvánnyal rendelkezőknek kedvezmény jár

A Magyar Vakok és Gyengénlátók Országos Szövetségének segédeszközboltjában nemcsak olyan termékeket árusítanak, amelyek speciálisan a látássérültek számára készülnek, hanem hétköznapi eszközöket is, amelyek segíthetik mindennapjaikat.

Használati tárgyak és játékok tömege látássérültek számára
A járvány miatt jelenleg csak előre megbeszélt időpontban érkezhetnek a vevők
Fotó: MH/Bodnár Patrícia

Az Egészségügyi Világszervezet útmutatásai alapján az ön vizsgálati eredménye megfelelő – közli a géphang, miután egy vásárló kipróbálja a beszélő vérnyomásmérőt a Magyar Vakok és Gyengénlátók Országos Szövetségének (MVGYOSZ) segédeszközboltjában. A civil szervezet évtizedek óta működteti üzletét, amelynek kínálata igyekszik lépést tartani a legfrissebb trendekkel, igényekkel. Ilyen a vásárló által tesztelt vérnyomásmérő is.

Arra törekszünk, hogy minél több olyan terméket be lehessen szerezni, ami egy látássérült embernek az önálló háztartásvezetéshez elengedhetetlenül szükséges – mondja Nagyné Berke Mónika szolgáltatásvezető, miközben az üzlet kínálatát fürkésszük. A megvásárolható termékeket két csoportba lehet osztani: az egyikbe azokat sorolhatjuk, amelyek speciálisan a vakok és gyengénlátók számára készültek, a másik körben olyan termékek találhatók, amelyek bármelyik háztartási üzletben megvásárolhatók, ám nem biztos, hogy a látássérültek tudnak létezésükről (például, mert ritkán járnak ilyen boltba), ugyanakkor kialakításuknál fogva életüket jelentősen megkönnyíthetik.

Felsorolni nem is lehet, olyan gazdag a készlet, kaphatók különböző típusú fehér botok, beszélő karóra, felnyitható fedelű, tapintható óra, színfelismerő, különböző nagyítók. De akár vonalzót is beszerezhetnek a vásárlók, amin a számokat fémpöttyök jelölik. Nem csak a házimunkára gondolnak a civil szervezetnél, hanem a szabadidő értelmes, játékos eltöltésére is. Megvásárolható például olyan Rubik-kocka, amelynek egy-egy színén különböző jelek találhatók, így a látássérültek is átélhetik a bűvös kocka kirakásának élményét. Nem kell lemondaniuk a kártyázásról sem, legyen szó Unoról vagy magyar kártyáról, utóbbin nem csak Braille-írás található, de nagyobb méretű is az átlagnál, így a gyengénlátók akár kép segítségével is játszhatnak vele. Lehet kapni Ki nevet a végén társasjátékot gyermekeknek, bábui eltérő faragással készülnek. A vásárlók hozzájuthatnak számkirakó tilitolihoz is, amelynek lényege a helyes számsor sorrendbe rendezése egy négyzetben, vagy dominót, amelyen nem számok találhatók, hanem különböző tapintású felületek, ennek segítségével lehet sorba rakni a lapocskákat.

Megszámlálhatatlan eszközt, készüléket kínálnak a látássérülteknek, amelyek mindennapjaikat könnyíthetik meg. Ilyenek például azok a konyhai eszközök, amelyekkel mi, látók gyakran találkozunk a konyhai kiegészítőket árusító üzletben, s ugyan a mi életünket is egyszerűbbé teszi használatuk, ám a vakoknak és a gyengén látóknak olykor felbecsülhetetlen kincs. Ilyen lehet egy egyszerű keverőtál, amely lyukas fedéllel rendelkezik, ezen keresztül használható a botmixer, így az aprítani vagy elegyíteni kívánt alapanyag nem folyik ki az edényből. Hasznos eszköz a zoknipárosító is, amelyhez akár a Távszem szolgáltatás is igénybe vehető. Erről lapunkban már több alkalommal is írtunk, röviden arról van szó, hogy a látássérült számos élethelyzetben kérhet segítséget egy látó operátortól okostelefonjának kameráját használva. Található a polcokon beszélő konyhamérleg, tepsi vagy tésztafélék olajozásához használatos, seprűs végű, tartályos készség, tojásfehérje és –sárgája szétválasztó edényke, zöldségszeletelő, befőttesüveg-nyitó, pumpás adagoló, gázgyújtó, fokhagymaprés vagy akár szilikon jégkockaforma.

Puskás Dávid munkatárstól megtudjuk, a látássérülteknek érdemes kiváltani a tagsági igazolványt, mert arra különböző mértékű kedvezmények járnak, így olcsóbban szerezhetők be a segédeszközboltban az áruk, mintha egy átlagos üzletben vásárolnák meg, A Magyar Vakok és Gyengénlátók Országos Szövetségének minden megyében megtalálható egy tagszervezete, Budapesten kettő is, ahol a tagsági igazolványt ki lehet váltani. Baráth Bernadett eladó elmondja, naponta tízen-húszan keresik fel a boltot, ám felhívja a figyelmünket arra, hogy az üzletbe jelenleg a járvány miatt csak időpontra lehet érkezni. Hétfő és szerda kivételével minden hétköznap nyitva vannak. Fontos információ, hogy az MVGYOSZ-székház felújítása miatt a civil szervezet ideiglenesen a Thököly út 105-107. szám alá költözött, itt található az üzlet is.

Kapcsolódó írásaink

Új irodában a látássérültek

ĀMegnyílt a Vakok és Gyengénlátók Közép-Magyarországi Regionális Egyesületének (VGYKE) új irodája tegnap a főváros XIV. kerületében