Belföld

Fürjes: Karácsonyék halogatása milliárdokba kerül és veszélyes a budapestiekre

Csalódás, hogy a BKK igazgatósági ülése kudarcba fulladt és a főpolgármesteri ígéret ellenére megint nem indította el a Lánchíd felújításához szükséges közbeszerzést - fogalmazott pénteken délután kiadott közleményében Fürjes Balázs Budapest és az agglomeráció fejlesztéséért felelős államtitkár. 

Fürjes: Karácsonyék halogatása milliárdokba kerül és veszélyes a budapestiekre
Fürjes Balázs
Fotó: MH

A közlemény felidézi: a legutóbbi, egy hónappal korábbi Tüttő-Fürjes találkozón a kormány és a főváros egyetértett abban, a Lánchíd felújítása halaszthatatlan. A beruházást Tarlós István hiánytalanul előkészítette, a Kormány, tartva a szavát, biztosítja a 6 milliárd forintos támogatást Karácsony Gergelynek is.

Akkor úgy tűnt, a városházi munka felgyorsult azzal, hogy a főpolgármester elvette a feladatot Dorosz Dávidtól és Tüttő Katára bízta a Lánchíd felújításának megszervezését. A főpolgármester-helyettes nagy lendülettel látott munkához, Karácsony Gergely július 3-án azt nyilatkozta, a műszaki dokumentáció 99 százalékban kész, a BKK rövidesen kiírja a közbeszerzést.

Draskovics Tibor, a BKK Igazgatóságának elnöke egy múltheti rádióinterjúban úgy fogalmazott: „...a BKK Igazgatósága a jövő héten fogja tárgyalni és gondolom jóváhagyni azt a közbeszerzési kiírástervezetet, amin a kollégák most az utolsó simításokat végzik."

Sajnálattal hallgattuk Tüttő Kata mai sajtónyilvános beszámolóját, amelyen elmondta, hogy tovább húzódik a közbeszerzés kiírása. Tehát a maradék egy százaléknyi munka elvégzésére nem volt elegendő az elmúlt két hét. A BKK Igazgatóságának mai ülésén a fő napirendi pont a Lánchíd felújítása volt, de kudarc lett a vége. Ez azt mutatja, a munka nemhogy 99, de 50 százalékig sincs elvégezve és remény se látszik arra, hogy a főváros végre megindítsa a hónapok óta csak halogatott közbeszerzést – mondta Fürjes Balázs.

Az államtitkár emlékeztetett: már a decemberi Karácsony-féle mérnöki szakvélemény is kimondta, a híd nagyon rossz állapotban van, a felújítást azonnal meg kell kezdeni. A Tüttő Katától júniusban kapott állapotjelentésben pedig már az is benne van, hogy a hídról bármelyik pillanatban betondarabok eshetnek az alsó rakparton haladó autókra, vagy a Dunán úszó hajókra.

Nincs idő, sürgősen munkához kellene már látni. Karácsony Gergely késlekedése milliárdokkal drágítja a Lánchíd felújítását és jelentősen meghosszabbítja a hídlezárás idejét. A folyamatos halogatás a vagyon és személyi biztonságot is veszélyeztetheti - tette hozzá.

A kormány továbbra is kész segíteni a megoldást. Május 22-én levélben kért tájékoztatást a Főpolgármestertől a Lánchíddal kapcsolatban – azóta sincs válasz, miközben Főpolgármester lemondta a vele közösen összehívott Fővárosi Közfejlesztések Tanácsa június 9-ére tervezett ülését, ahol ez a kérdés is napirenden lett volna. Mi továbbra is azt javasoljuk, a Lánchíd felújítására mindenképp találjunk megoldást, ha a főváros, vagy BKK igényli, a Budapest Fejlesztési Központ segít, hiszen ez a budapestiek érdeke - szögezte le Fürjes Balázs.

Kapcsolódó írásaink