Belföld

Az aranytojást tojó tyúk a Motim volt

Gyurcsány anyósa a Hitelbank elnökeként a Magyaróvári Timföldgyár és Műkorund Kft. privatizációjába is besegített hétszázmillió forintos kedvezményes kölcsönnel

A Gyurcsány-féle cégbirodalomban az aranytojást tojó tyúk a Motim volt, amelyet a későbbi bukott miniszterelnök az anyósa, Apró Piroska, a Magyar Hitelbank elnöke közreműködésével nyújtott hitelből szerzett meg. A részvénycsomag negyven százaléka egy luxemburgi offshore cég kezén volt, kézbesítési megbízottjának neve pedig Gyurcsány Ferenc.

Az aranytojást tojó tyúk a Motim volt
Gyurcsányné és bukott miniszterelnök férje
Fotó: MH/Bodnár Patrícia

A magyar parlamentben korrupcióról, jogállamiságról, a mai kormány „garázdálkodásáról” szónokló Dobrev Klára, Gyurcsány Ferenc tervei szerint az ellenzék leendő miniszterelnök-jelöltje közelről ismerhette meg férje révén az „üzleti tisztesség” modelljét. Például azt, hogy a későbbi Gyurcsány-féle cégbirodalom zászlóshajója, az Altus, illetve leányvállalatai felfutása, tündöklése és térnyerése elválaszthatatlan Gyurcsány pártállami időkből származó összeköttetéseinek kiaknázásától. Dobrev édesanyja – a véreskezű kommunista belügyminiszter, Apró Antal lánya –, Apró Piroska, az állami tulajdonú Magyar Hitel Bank elnökeként hétszázmillió forintos kedvezményes kölcsönnel segítette Gyurcsány cégét a Magyaróvári Timföldgyár és Műkorund Kft.-t (Motim) privatizációjához. Az akkori legnagyobb alumíniumipari és vegyipari termékeket is gyártó cég kilencven százalékát 1995 novemberében szerezte meg az Altus-GPS Kft. konzorcium, és összesen 705 millió forintot fizetett érte.

A Gyurcsány-féle „üzleti tisztességről” annyit, hogy Gyurcsány Ferenc miniszterelnöksége idején a Motim – néhány másik nagyfogyasztóval együtt – egy 2007-es megállapodás alapján az „elvileg legalacsonyabb” hazai, hivatalos aukción kialakult, nagykereskedelminek tekinthető árnál is olcsóbban vásárolhatott áramot. Eközben a lakossági áramárak a nyolcéves baloldali kormányzás időszaka alatt megduplázódtak.

A Motim Rt. részvényeinek negyven százalékát 1998 júniusában az Altus Luxemburg nevű offshore cég szerezte meg. Az Altus Luxemburg kézbesítési megbízottját „véletlenül” Gyurcsány Ferencnek hívták. Már az is különös, hogy egy offshore cég, amely Magyarországon semmilyen gazdasági tevékenységet nem végzett, megszerezte a Motim-részvények negyven százalékát. Három évvel később a luxemburgi cég részvényei Magyarországra vándoroltak, az Altushoz, annak az Aldo Kft.-nek a közbeiktatásával, amely úgyszintén Gyurcsány Ferencé, és amelynél a Motim privatizációjához a bankhitelt biztosító Apró Piroska felügyelőbizottsági tag volt.

A Gyurcsányhoz köthető cégcsoport anyavállalata, az Altus Befektetési és Vagyonkezelési Zrt. a számvitel rendjéről szóló törvényt is megsérthette, nem zárható ki az adócsalás gyanúja – állította néhai Léhmann György ügyvéd 2009-ben feljelentésében. Úgy vélte, kétségbevonhatatlan bizonyítékai voltak, hogy az Altus 2009-ben megsértette a számviteli törvényt, illetve az Európai Parlament és Tanács munkabizottságának több irányelvét, amelyeket a határokon átnyúló tevékenységet folytató nagyvállalatok miatt hoztak a pénzmosás és az adócsalás megelőzésére. Ezeknek az irányelveknek a lényege, hogy a leányvállalatok adóalapját az anyavállalatéval össze kell vonni, az anyavállalat mérlegében kell feltüntetni, éppen a trükközések megakadályozására. Csakhogy az Altus leányvállalatainak is voltak leányvállalatai, ezek bevételei azonban nem szerepeltek a bevallásban a 2009-es évről szóló konszolidált mérlegben.

Az Altus-cégbirodalom és leányvállalatai
Az Altus-cégbirodalom és leányvállalatai
Fotó: Opten.hu

A magyarhirlap.hu weboldal sütiket (cookie) és különböző kódokat használ a megfelelő működés, elemzések készítése, a felhasználói élmény fokozása valamint az Ön számára releváns, személyre szabott ajánlatok összeállítása érdekében. Ezek használatát az Elfogadom gomb megnyomásával jóváhagyja. Bővebb információt az Adatkezelési Tájékoztatónkban talál.

Elfogadom