Belföld

Törvénytelen Hadházyék akciója

Nemzeti konzultáció – 2020. Az alapítvány kurátora tovább bonyolította a jogi helyzetet, nem tudni, ki és hol gyűjti az íveket

Aggályait fejezte ki a nemzeti konzultációs kérdőívek harmadik személy általi begyűjtése miatt a Nemzeti Adatvédelmi és Információszabadság Hatóság elnöke.

Törvénytelen Hadházyék akciója
Fotó: MH/Papajcsik Péter

Péterfalvi Attila szerint ha a kérdőíveket az érintetteken kívüli harmadik személy gyűjti be, az törvénytelen. Egyes országgyűlési képviselők, ellenzéki pártok és akciócsoportok arra szólítják fel az embereket, hogy ne a kormánynak, hanem nekik küldjék el a kérdőíveket, ezen felhívások nem tartalmazzák egyértelműen, hogy a továbbiakban hogyan kezelik a megszerzett adatokat – figyelmeztetett Péterfalvi.

Korábban megírtuk, hogy Hadházyék kérdőív „visszagyűjtése” nem csupán adatvédelmileg aggályos, a szervezet működése is számos kérdést vett fel. Az alapítvány kurátoraként megjelölt Kovács Áron levélben jelezte lapunknak, sérelmesnek tartja legutóbbi cikkünket, amely fantomszervezet­hez hasonlította az alapítványt, miután sem a közhiteles bírósági nyilvántartásból, sem az általa működtetett honlapról nem derült ki, hogy Hadházynak pontosan mi köze a szervezethez. Az egy éve létesített alapítvány weboldalán mindössze egy homályos közhelygyűjtemény, egy név nélküli levelezőkapcsolat és egy általános adatvédelmi szabály érhető el.

A kurátor tájékoztatása alapján egy év nem volt elegendő, hogy az alapító személyét a honlapon feltüntessék és tájékoztatást adjanak tevékenységük­ről. Arra viszont határozottan felhívta figyelmünket Kovács Áron, hogy az alapítványt egyedül a kurátor képviseli. Ennek tükrében még érthetetlenebb, Hadházy milyen alapon buzdít közösségi oldalán arra, hogy a választópolgárok ennek az alapítványnak a postacímére küldjék a konzultá­ciós íveket. Úgy tűnik, Hadházy akciójával az alapítvány törvényes képviselője helyett intézkedett, kérdés, ezt vajon sérelmezi-e Kovács Áron egyszemélyes kurátor.

Kapcsolódó írásaink

A magyarhirlap.hu weboldal sütiket (cookie) és különböző kódokat használ a megfelelő működés, elemzések készítése, a felhasználói élmény fokozása valamint az Ön számára releváns, személyre szabott ajánlatok összeállítása érdekében. Ezek használatát az Elfogadom gomb megnyomásával jóváhagyja. Bővebb információt az Adatkezelési Tájékoztatónkban talál.

Elfogadom