Belföld

Filmsorozat Trianonról fiataloknak

Tízrészes animációs filmet készített a trianoni békediktátum századik évfordulója alkalmából az Autentika Művészeti Műhely Alapítvány, a három-négyperces kisfilmek célja, hogy közérthetően és egyszerűen mutassák be, mi vezetett a magyar állam katasztrófájához.

Filmsorozat Trianonról fiataloknak
Június negyedikén indult az a tízrészes animációs sorozat, amely néhány percben, főként fiatalokhoz szólva ismerteti Trianon tíz okát
Fotó: MH

Június negyedikén indult az a tízrészes animációs sorozat, amely néhány percben, főként fiatalokhoz szólva ismerteti Trianon tíz okát. A készítők hetente két részt tettek közzé YouTube-csatornájukon.

Märle Tamás történelemtanár (Pannonia Sacra Katolikus Általános Iskola), a szövegkönyv szerzője lapunknak elárulta: idén januárban határozták el az alapítvány létrehozását, a kerek évforduló alapján „egyértelmű volt, hogy milyen témakörben kezdjük meg tevékenységünket". A tíz epizód célközönsége főként a fiatalabb korosztály, ezért választották az animációs film műfaját, így mindenki számára könnyen és gyorsan fogyasztható egy-egy rész, ugyanakkor sok érdekesség, információ jut el a közönséghez.

Az alapítvány célja a nemzeti kultúra, történelem népszerűsítése, egyelőre elsősorban online tartalmak készítésével. Märle Tamás szerint ahhoz, hogy a fiatal generációkat elérjék, „oda kell kerülni az okostelefonok képernyőire", ennek hiányában ugyanis nem fognak találkozni az általuk fontosnak vélt értékekkel.

Az online tér arra is alkalmas, hogy ezeket a tartalmakat a Kárpát-medence bármely pontján elérhessék, adott esetben nem is csak magyar érdeklődők, hiszen a sorozathoz angol felirat is készült.

A kisfilm narrációjához az elmúlt harminc évben megjelent szakirodalom nagy részét, de a nyolcvanas évek végén megjelent Erdély története című monográfiát is fölhasználták. A szakirodalomból kiemelendők Kocsis Károly kutatásai, amelyekből a Kárpát-medence etnográfiai adatairól nyerhetünk képet az elmúlt ezer évre vonatkozóan. A sorozat szövegkönyvének lektori feladatait a narrátor, Cságoly Kristóf – szintén történelemtanár – végezte el, aki maga is foglalkozott Trianon kérdéskörével.

A sorozathoz tartozik egy mobilalkalmazás is, szintén a fiatalok hatékonyabb elérése érdekében. A Trianon100 applikációban minden epizóddal együtt egy új kérdéssor jelent meg, a letöltők pedig augusztus 31-ig egy közös online versenyen vehetnek részt. Az applikáció másik módjában ki-ki folyamatosan próbára teheti a maga tudását Trianonról és a magyar történelemről.

Az ötlet összefonódik a járvány előtti megszokott tanítás tapasztalataival, ugyanis a történelmi érdeklődés ott rejlik a gyerekek túlnyomó többségében, a kérdés csak az, megtalálják-e még időben a hozzájuk vezető megfelelő utat – jegyezte meg Märle Tamás.

Következő tervük kicsit visszakanyarodni a Mohács előtti Magyar Királyság világába. Az a több mint fél évezred, amikor hazánk erős európai középhatalom volt, igen halványan él a köztudatban, ezért további sorozataikban az Árpádok, Anjouk és Hunyadiak korát szeretnék feldolgozni.

Kapcsolódó írásaink

Politikai karikatúrák Trianonról

ĀJankovics Marcell százhetven rajza látható az újranyitott Pesti Vigadóban, amelyeka százéves békediktátum előzményeit és hatásait elevenítik fel