Belföld

Varga Judit: Nem lehet ideológiai alapon kényszeríteni uniós tagállamokat

Nem lehet politikai, ideológiai alapon kényszeríteni uniós tagállamokat a költségvetés és a helyreállítási csomag elfogadására - mondta az igazságügyi miniszter a Kossuth rádió Jó reggelt, Magyarország! című műsorában szerdán.

Varga Judit: Nem lehet ideológiai alapon kényszeríteni uniós tagállamokat
Varga Judit igazságügyi miniszter
Fotó: Facebook

Varga Judit felidézte: a napokban eldőlhet, hogy milyen elvek mentén osztják szét az EU többéves pénzügyi keretét és a helyreállítási csomagot. Ezzel kapcsolatban a magyar országgyűlés erős felhatalmazást adott a kormánynak és két elvet szabott meg. Egyrészt a gazdagabb tagállamok ne kapjanak több támogatást, a szétosztás legyen méltányos és kiegyensúlyozott. Másrészt nem lehet semmilyen politikai, ideológiai feltétele, nem lehet ezekkel összekeverni a súlyos gazdasági döntéseket.

Ne próbálják kényszeríteni a tagállamokat, ne gyakoroljanak rájuk a jogállamisági eljárás álcájába bújtatott politikai nyomásgyakorlást - hangsúlyozta a miniszter.

Ezekben az eljárásokban nem várható objektív és kiegyensúlyozott álláspont az európai intézményektől, sokszor csak Magyarországgal és Lengyelországgal szemben fogalmazódnak meg aggodalmak, holott Magyarország számos tagállamot megelőz például az európai igazságügyi eredménytáblán - jelentette ki. A miniszter beszélt arról is: jogszabály-módosítás készül, amelynek célja a sértettek jogainak középpontba helyezése.

A társadalom igazságérzetét sértő börtönbizniszt megszüntetése érdekében egyrészt jogszabályokat alkotnak például arról, hogy felfüggesztik a börtönkárpótlások kifizetését és a sértetti kártalanítást helyezik a középpontba, másrészt megszüntetik a börtönök zsúfoltságát. A napokban adtak át az ország több büntetés-végrehajtási intézményében új épületszárnyakat összesen 2750 új hellyel, így most a börtönök kihasználtsága a hozzávetőleg 16 800 elítéltet figyelembe véve 100 százalék alá csökkenhet - ismertette Varga Judit.

A miniszter elmondta, hogy az igazságügyi tárcánál szakértői csoport vizsgálja a gyermekvédelmi szabályokat, cél a szigorítás. A Kaleta-ügy elfogadhatatlan, a pedofiloknak a legszigorúbb büntetéseket kell kapniuk, hogy ne is reménykedhessenek a bíróságok enyhe ítéletében - szögezte le Varga Judit.

Kaleta Gábor volt perui nagykövetet néhány hete gyermekpornográf felvételek birtoklása miatt felfüggesztett börtönbüntetésre ítélte a bíróság első fokon, nem jogerősen.
 

Varga Judit: Az Országgyűlés határozott mandátumot adott a Kormánynak

Az Országgyűlés tegnap elfogadott állásfoglalása világos alapelveket jelöl ki a magyar kormány számára a hétvégi uniós költségvetési tárgyalásokhoz - jelentette ki Varga Judit igazságügyi miniszter az Általános Ügyek Tanácsának mai videokonferenciáját követően.

Az egyeztetésen az Európai Unió Tanácsának német soros elnöksége ismertette a következő fél évre vonatkozó programját és prioritásait. Az igazságügyi miniszter ezzel kapcsolatban elmondta: Magyarország egyetért a német elnökség azon elgondolásával, hogy a koronavírus-járvány okozta válság következményeinek leküzdését követően egy versenyképes, digitális, valamint földrajzi és gazdasági szempontból is erősödő Európát kell teremteni. Ehhez elengedhetetlen egy méltányos és kiegyensúlyozott többéves uniós költségvetés.

Kemény tárgyalásokra kell számítanunk - rögzítette Varga Judit. Az uniós pénzügyi keretre és a helyreállítási eszközre vonatkozóan az igazságügyi miniszter elmondta: annak érdekében, hogy az minden tagállam számára elfogadható megoldást kínáljon, a javaslatnak igazságosnak és rugalmasnak kell lennie. „Az álláspontunk továbbra is az, hogy a gazdagabb tagállamok ne kapjanak több támogatást, mint a szegényebb országok” - szögezte le a tárcavezető.

Varga Judit felhívta a figyelmet az Országgyűlés július 14-én elfogadott állásfoglalására is, amely Magyarország Kormánya számára világos alapelveket rögzít az uniós egyeztetésekhez. „Elvárjuk, hogy a források elosztása politikamentes legyen,  és Brüsszel ne kösse azokat ideológiai kérdésekhez” - húzta alá az igazságügyi miniszter.

A Kormány egyértelmű és erős felhatalmazást kapott az Országgyűléstől a hétvégi tárgyalásokon képviselt állásponthoz - hangsúlyozta Varga Judit.

Kapcsolódó írásaink