Belföld

Adatvédelmi szempontból aggályos Hadházyék akciója

Fennáll a veszélye, hogy a nemzeti konzultációs kérdőíveken szereplő adatokat az adatvédelmi követelmények érvényesülése nélkül szimpatizánsi adatbázis építésére használják fel azok, akik az interneten arra szólítják fel az embereket, hogy ne a kormánynak, hanem nekik küldjék el a kérdőíveket - közölte a Nemzeti Adatvédelmi és Információszabadság Hatóság (NAIH) kedden.

Adatvédelmi szempontból aggályos Hadházyék akciója
Fekete-Győr András, Hadházy és Szél Bernadett újabb aggályos akcióba kezdett
Fotó: Facebook

Szél Bernadett és Hadházy Ákos független országgyűlési képviselő júniusban közösségi oldalán az kérte, hogy „a nemzeti konzultációnak nevezett gátlástalan propagandaanyagot” nekik küldjék el a Tisztességes és Igazságos Társadalomért Alapítványhoz, megjelölve annak postacímét.

A NAIH a közleményében felhívta a figyelmet, hogy a nemzeti konzultációs kérdőíveken csak az eredeti adatkezelési cél szerepel az eredeti adatkezelő feltüntetésével, ezért más céllal felhasználás esetén a más célra felhasználó köteles az általános adatvédelmi rendelet rendelkezéseit betartani.

A szimpatizánsi adatbázis építésének lehetősége különösen akkor merül fel, ha a felhívás mellett nem található arra vonatkozó tájékoztatás, hogy pontosan mely adatkezelők, mely adatokat, mely célokból, mely jogalappal, meddig kezelnének, és milyen módon lehet adott esetben az érintettek jogait érvényesíteni vagy hogyan lehet azokat névtelenek beküldeni - írták.

Hozzátették: a fenti tájékoztatás hiányában, és nem kellően konkrét vagy a meghirdetettől eltérő céllal végzett adatgyűjtés esetén a személyes adatok kezelése sérti az általános adatvédelmi rendelet rendelkezéseit.

Az, hogy a kérdőíveket egy harmadik személy az érintettek hozzájárulása nélkül kiveszi és összegyűjti a postaládákból, akkor is jogellenes adatkezelésnek minősül, ha a címzés adatokat utólag megsemmisítik. Ez adott esetben más hatósági eljárást is vonhat maga után - olvasható a közleményben.

Kapcsolódó írásaink