Belföld

Indokolt a rövid távú szálláshely-kiadás szabályozása

Az albérlet- és ingatlanárak, valamint az adózási hatások miatt indokolt a rövid távú szálláshely-kiadás szabályozása - mondta Dömötör Csaba, a Miniszterelnöki Kabinetiroda parlamenti államtitkára az Országgyűlés keddi ülésén, ahol a képviselők módosították a rövid távú szálláshely-kiadással összefüggő jogszabályokat.

Indokolt a rövid távú szálláshely-kiadás szabályozása
Dömötör: Az albérlet- és ingatlanárak, valamint az adózási hatások miatt indokolt a rövid távú szálláshely-kiadás szabályozása
Fotó: MH/Bodnár Patrícia

Az államtitkár az erről szóló javaslatot ismertetve kiemelte: e hatások mellett azért is fontos a szabályozás, mert a rövidtávú lakáskiadás jelentős napi szintű gondokat okoz a társasházakban, ahol a turisták és a lakók életét kellene összehangolni.

Közölte: a javaslat értelmében az önkormányzatoké lesz a döntés joga, ha akarnak, szigoríthatnak, megszabhatják, hány napra lehet kiadni a szálláshelyt.

A szabályozás kidolgozásakor nemzetközi példákat és szakmai tapasztalatokat is figyelembe vettek, és az eredmény egy olyan javaslat lett, amelyet minden frakció jó szívvel támogathat - vélekedett Dömötör Csaba.

Az Országgyűlés a végszavazást követően tehát lehetővé tette, hogy az önkormányzatok időben korlátozhassák a magánszálláshelyek kiadását.  

A képviselők 149 igen szavazattal, 1 nem ellenében és tartózkodás nélkül hagyták jóvá a kormány ezt célzó módosító javaslatát.

Objektum doboz

A Ház döntése alapján a települések, a budapesti kerületek és a fővárosi önkormányzat saját területén felhatalmazást kap arra, hogy augusztus 1-jétől megállapítsa, legfeljebb hány napra adható ki magánszálláshely és egyéb szálláshely egy naptári évben.

Az új szabályok értelmében magánszálláshelynek tekinthető a magánszemély, vagy egyéni vállalkozó legfeljebb nyolc szobás és tizenhat ágyas lakása, üdülője, míg egyéb szálláshelynek a más tulajdonban álló, nem szálláshely-szolgáltatási céllal hasznosított, legfeljebb 25 szobás és száz ágyas épületrészek számítanak, ahol az egy szobában található ágyakat külön-külön is kiadják.

Az elfogadott javaslat indoklásában kifejtették, a rövid távú lakáskiadás nagyarányú elterjedése az ingatlan- és albérletárakat is megnövelte a fővárosban, emellett a társasházi együttélésben is konfliktusokat okozott.

Fidelitas üdvözli, hogy a Parlament elfogadta az „Airbnb-törvényt”

Az elmúlt években Budapesten és a nagy egyetemvárosokban elszabadult albérletárak elsősorban a fiatalokat érintették hátrányosan – írják közleményükben, hozzáteszik, a Fidelitas üdvözli, hogy a kormány előterjesztésére az Országgyűlés elfogadta a rövid távú szálláshely kiadással kapcsolatos módosításokat.

Kiemelik, a törvény értelmében az önkormányzatok saját maguk határozhatják meg a rövid távú lakáskiadás helyi szabályait, ami lehetőséget biztosít arra, hogy az elszabadult albérletárak normalizálódjanak. Az elfogadott módosítások leginkább az egyetemistákat, a pályakezdőket, vagy éppen a családalapítás előtt álló fiatalokat szolgálják

Felhívják rá a figyelmet, ez komoly lehetőség arra, hogy ne külföldi turistákkal kelljen „versenyezni” a lakhatásért és ne nyugat-európai ingatlanárakkal találjuk szembe magunkat, ha saját lakást szeretnénk.

 

Kapcsolódó írásaink