Belföld

Hadházy alapítványa egy fantomszervezet

Átláthatatlan módon folyik a konzultációs ívek ellenzéki gyűjtögetése

Az állítólag Hadházy Ákos független országgyűlési képviselő által létrehozott Tisztességes és Igazságos Társadalomért Alapítvány működése és a nemzeti konzultációs ívek gyűjtése egyre átláthatatlanabb, erre hívta fel a figyelmet Péterfalvi
Attila, a Nemzeti Adatvédelmi és Információszabadság Hatóság elnöke.

Hadházy alapítványa egy fantomszervezet
Péterfalvi: Zavaros az alapítvány körüli helyzet, aggályos az adatok védelme
Fotó: MH/Purger Tamás

A Tisztességes és Igazságos Társadalomért Alapítvány honlapja lényegében nem működik, így azt sem lehet tudni, pontosan mi köze van Hadházy Ákos független országgyűlési képviselőnek a szervezethez. Az oldal címlapján egy rövid, homályos bejegyzés fogad, ám a legtöbb funkció feltöltés alatt áll, így az alapító okirat sem elérhető, ahogy az sem tudható meg, kik hozták létre a szervezetet, kik a tagjai, és mit csináltak eddig. A megadott e-mail címen érdeklődtünk, de lapzártánkig nem érkezett válasz. Igazi fantomszervezetként működik tehát az alapítvány, amelyről a legtöbb információt a civil szervezetek névjegyzékéből tudhatjuk meg, ahol képviselőként Kovács Áron Attilát nevezik meg. Az ügyvezető szerv a kuratórium, amelynek azonban rajta kívül más tagja nincs.

A balliberális média ugyan napokig tagadta az összefonódást a nemzeti konzultációs ívek gyűjtésébe kezdett Hadházy Ákos és egy magát függetlennek nevező újságíró között, ám mint azóta kiderült, a 24.hu újságírójának, Kovács-Angel Mariannának a férje Kovács Áron Attila. A politikus közösségi honlapján megadott postacím, amelyre a nemzeti konzultációs íveket várja, a Tisztességes és Igazságos Társadalomért Alapítvány elérhetőségét adja meg. A Hír TV stábja, felderítve a titokzatos postacímet, a Lövölde téri lakásban a 24.hu újságíróját és férjét találta, és Kovács Áron Attila úgy tájékoztatta őket, hogy az az otthonuk. A civil szervezetek névjegyzékében elérhető székhelyről, egy szekszárdi címről pedig az derült ki, hogy az Hadházy Ákos otthona.

Péterfalvi Attila, a Nemzeti Adatvédelmi és Információszabadság Hatóság (NAIH) elnöke zavarosnak tartja az alapítvány körüli helyzetet, ami különösen aggályossá teszi a tisztességes adatvédelem biztosítását. Péterfalvi Attila közölte, több beadvány is érkezett már a hatósághoz Hadházyék akciójával kapcsolatban. Ahogyan arról korábban már beszámoltunk: egy másik ügyben a NAIH egymillió forintra büntette a politikust, mert nem kezelte megfelelően az összegyűjtött adatokat. Ezzel kapcsolatban a képviselő bejelentette, hogy jogorvoslatért a bírósághoz fordul.

Frissítés: lapunkat időközben Kovács Áron kurátor arról tájékoztatta, hogy Hadházynak az a köze az Alapítványhoz, hogy annak az alapítója.

Kapcsolódó írásaink