Belföld

Baranyi egy személyben akart dönteni az általa eltávolíttatott igazgató utódjáról

Rendkívüli képviselő-testületi ülést hívott össze tegnapra Ferencváros polgármestere a Feszofe Kft. törvénysértő helyzetének rendezésére. 

Baranyi egy személyben akart dönteni az általa eltávolíttatott igazgató utódjáról
Baranyi Krisztina
Fotó: MH/Hegedüs Róbert

Ugyanis, amint arról korábban beszámoltunk, Baranyi Krisztina egy koncepciózus átvilágítás eredményeire hivatkozva elérte, hogy azonnali hatállyal felmentsék az önkormányzati hajléktalanfoglalkoztató cég igazgatóját, ám nem gondoskodott aláírási joggal rendelkező új ügyvezetőről, ezért a vállalat százhúsz – többségében hajléktalan és megváltozott munkaképességű – dolgozója maradhatott volna fizetés nélkül.

A polgármester úgy próbálta megoldani a helyzetet, hogy elküldette a bérlistát a kerületi vagyonkezelő, a FEV IX. Zrt. vezérigazgatójának (volt együttes párttársának), Pataki Mártonnak, ő pedig elintézte, hogy a FEV IX. kvázi kölcsön  formájában elutalja a fizetéseket a Feszofe munkavállalóinak. Csakhogy a személyes adatok ilyetén átadása törvénysértő volt, az ügylet súlyos adatvédelmi incidensként a hatóság elé került. Ráadásul a járulékokat sem fizették be a NAV-nak, amiről Pataki azt mondta, nem jelent gondot, legfeljebb majd inkasszót alkalmaz az adóhatóság.

Azonban így az országos mintaprogramot folytató Feszofe kikerül a köztehermentes cégek közül, és elveszítheti a közfoglalkoztatási és egyéb komoly állami támogatásokat – amint arra a tegnapi ülésen Gyurákovics Andrea, a helyi Fidesz–KDNP-frakció vezetője felhívta a figyelmet. Kijelentette: Baranyi Krisztina kicsinyes bosszújának fog áldozatul esni a cég, amely – a polgármester tegnapi előterjesztésének elfogadásával – ideiglenes igazgatót kapott Pataki Márton személyében.

A Feszofe új vezetésére pedig Baranyi úgy akarta kiíratni a pályázatot – mindössze kéthetes leadási határidővel –, hogy annak elbírálásába semmilyen testületet nem vont volna be, vagyis egy személyben dönthetett volna az általa eltávolíttatott igazgató utódjáról. Mindezt úgy, hogy a polgármester jelen sem volt a saját előterjesztését tárgyaló tegnapi ülésen, mivel két hétre szabadságra ment – ezt természetesen szintén nem jelezte előre szabályosan.

Kapcsolódó írásaink