Belföld

Varga Judit: Politikailag motiváltak a jogállamisági eljárások

A Bizottság pénteken hozta nyilvánosságra az Igazságügyi Eredménytáblát, ami az uniós tagállamok igazságszolgáltatási rendszereinek hatékonyságát, minőségét és függetlenségét hasonlítja össze különböző mutatók alapján – írja közösségi oldalán Varga Judit igazságügyi miniszter.

Varga Judit: Politikailag motiváltak a jogállamisági eljárások
Varga Judit igazságügyi miniszter
Fotó: Facebook

Kiemeli, az idei Eredménytábla a korábbi évekhez hasonlóan megerősítette, hogy a magyar igazságszolgáltatás a hatékonyság és minőség objektív mutatói tekintetében Európa élvonalában van. A bírósági eljárások általános időtartamát tekintve Magyarország mindegyik ügyszakban és fokon a legjobb tíz tagállam között található, az elsőfokú közigazgatási eljárásokat tekintve pedig az első. A befejezett ügyek száma ugyancsak valamennyi vizsgált viszonylatban meghaladta az érkezett ügyek számát, így az ügyhátralék tovább csökkent.

Mint arra bejegyzésében felhívja a figyelmet, a magyar igazságszolgáltatás kiemelkedően teljesít a bírósági határozatokhoz való online hozzáférésre és a digitalizációra vonatkozó mutatók tekintetében, az alternatív vitarendezés ösztönzőit illetően pedig a legjobb az EU-ban.

Az Eredménytábla az igazságszolgáltatás függetlenségét is értékeli strukturális jellemzők és közvéleménykutatási adatok alapján – írja az igazságügyi miniszter, majd hozzáteszi, természetesen az utóbbiak nem alkalmasak arra, hogy objektív képet fessenek az igazságszolgáltatás tényleges függetlenségéről.

Objektum doboz

Kiemeli, még az Európai Unió saját felmérései is azt mutatják, hogy az igazságszolgáltatás és a bírák függetlenségének megítélése érezhetően javult Magyarországon, és a tagállami értékek között a középső harmadban található – megelőzve például Olaszországot, Portugáliát és Spanyolországot. Mégis Magyarországgal szemben zajlik 7-es cikkes eljárás, és Magyarországgal szemben jelezte a Bizottság „különös aggodalmát”.

Az Eredménytábla megerősíti, hogy a jogállamisági mechanizmus és az uniós intézmények jogállamisággal kapcsolatos kijelentései politikailag motiváltak. Nem várható objektív és kiegyensúlyozott értékelés ezektől az eljárásoktól, ezért bármilyen összekapcsolásuk az EU költségvetésével kizárólag a politikai zsarolás célját szolgálná. Ezt Magyarország nem támogathatja – írja Varga Judit.

Kapcsolódó írásaink

Dráguló budapesti parkolás

ĀFürjes: Fejezze be az autósok üldözését a főpolgármester, számolja fel a forgalmas utakon kialakított kerékpársávokat!