Belföld

Az álhírgyártás tudatos politika a baloldalnál

Hétértékelő. Kicsinyes politikai érdekek állnak Karácsony húzásai mögött, úgy követel több pénzt a kormánytól a Lánchíd felújítására, hogy még ki sem írta a közbeszerzést

A liberális elit politikai furkósbotként kívánja használni a különböző jogállamisági vizsgálatokat – állapította meg a közelgő uniós csúcs kapcsán Deák Dániel elemző. Beszélt arról is, hogy a Németh ikerpárral a baloldal igyekezett a saját maga által kitalált párhuzamos valóságot hitelesnek tűnő nyilatkozattal alátámasztani, de magukat lőtték lábon.

Az álhírgyártás tudatos politika a baloldalnál
Németh Athina kamutörténetet gondosan építette fel a baloldal
Fotó: Youtube

A baloldal a koronavírus-járvány kitörése óta minden fronton támadja a kormányzati intézkedéseket, kezdetben a szigorításokat, majd a sikeres magyar védekezést alátámasztó tényadatokat, most pedig a gazdaságvédelmi akcióterv elemeit vették össztűz alá – mondta lapunknak Deák Dániel, a XXI. Század Intézet vezető elemzője. Kifejtette, mivel mind a járvány elleni, mind a gazdasági válság leküzdése érdekében hozott kormányzati intézkedések sikeresek voltak, a baloldal igyekszik egy alternatív valóságot felfesteni, hiszen tartanak a kormánypártok támogatottságának további növekedésétől. Az álhírgyártás egy tudatos politika az ellenzéki pártok és sajtótermékek részéről, ami már a járvány kitörésénél elkezdődött.

Deák Dániel szerint ebbe a sorba illik Korózs Lajos kamuvideója és Németh Athina ikertestvérének, Németh Károlynak a legújabb, az MSZP-s Hírklikken elindult álhírbotránya is, amellyel a baloldal igyekezett a saját maga által kitalált párhuzamos valóságot hitelesnek tűnő nyilatkozattal alátámasztani. A baloldal politikai tőkét remélt mindebből, de saját magukat lőtték lábon. A közvélemény-kutatások azt mutatják, hogy az ellenzéki pártok támogatottsága csökkent a koronavírus-járvány során. Ez főként annak köszönhető, hogy ebben a nemzeti egységet megkövetelő válsághelyzetben sem tették félre kicsinyes politikai motivációikat és mindenféle álhírrel, valótlan állításokkal igyekeztek támadni a sikeres kormányzati intézkedéseket.

Ez az újabb botrány tovább hitelteleníti a baloldali politikusokat és sajtótermékeket, a választópolgárok egyre kevésbé fogják elhinni az állításaikat. Senki sem hiszi már el nekik, hogy a kormány gazdaságvédelmi akcióterve sikertelen, hiszen miközben például Jakab Péter Jobbik-elnök a parlamentben azt állítja, félmillióan maradtak munka nélkül Magyarországon, a tényadatok és a valóság azt mutatja, hogy hazánkban jóval az uniós átlag alatt van az álláskeresők aránya, és a járvány első hullámának elmúltával ismét folyamatosan nő a foglalkoztatottak száma – részletezte az elemző.

Hasonlóan kicsinyes politikai érdekek állnak Karácsony Gergely húzásai mögött, aki úgy követel több pénzt a kormánytól a Lánchíd felújítására, hogy még ki sem írta a közbeszerzést, így még nem is lehet tudni, mennyibe fog kerülni a rekonstrukció. A kormány a tavalyi önkormányzati választás óta az együttműködést hangsúlyozza, de a baloldali városvezetés mesterségesen igyekszik konfliktusokat generálni, megnehezítve ezzel a kormány és a főváros együttműködését - magyarázta Deák. - Ha azonban a budapesti vezetés képtelen elkezdeni a munkálatokat, akkor a kormány saját hatáskörbe rendeli a híd ügyét.

Nem csak belpolitikai színtéren, hanem az uniós viták terén is együttműködésre törekszik a kormány – véli az elemző. Erre utal szerinte Orbán Viktor azon nyilatkozata, amelyben hangsúlyozta, hogy ugyan Magyarország nem ért egyet az uniós hitelfelvétellel és nem támogatja a további eladósodást, de különböző feltételek teljesülése esetén, a csődközeli helyzetben lévő déli és nyugati államok megmentése érdekében nem fogja megakadályozni a 750 milliárd eurós helyreállítási alap létrehozását.

A liberális elit politikai furkósbotként kívánja használni a jogállamisági vizsgálatokat, amelyhez most az uniós pénzek kifizetését is kötnék, ám ha politikai vádak helyett valóban a jogállamiságot vizsgálnák, akkor Magyarország sok nyugati országgal szemben minden próbát kiállna – állapította meg Deák, hozzáfűzve, egy ilyen politikamentes mechanizmus létrehozása tehát nem lenne hátrányos hazánkra nézve, ehhez ugyanakkor igazságos megállapodásra van szükség a pénteken kezdődő uniós csúcson.

Kapcsolódó írásaink