Belföld

Pikóék és a rászorulók: leromlott állapotú bérlakások, piaci alapon

Baloldali szociális érzékenység

Pikó András józsefvárosi polgármesternek csupán a tavaly őszi önkormányzati választásokig volt fontos azon ígérete, hogy bérlakást fognak biztosítani a rászorulóknak. A balliberális városvezető megválasztása óta lakásügyben csak botrányokról lehetett hallani a VIII. kerületben – bérlakás-privatizáció, közszolgálati lakásrendszer kivéreztetése.

Pikóék és a rászorulók: leromlott állapotú bérlakások, piaci alapon
Pikó András, Józsefváros balliberális polgármestere
Fotó: MH/Hegedüs Róbert

A héten a józsefvárosi önkormányzat végre kiírta az első bérlakáspályázatot, csakhogy – amint arra a hirnyolc.hu portál felhívta a figyelmet – egyrészt szó sincs a választási programban ígért ezerötszáz darabos bérlakásállományról, másrészt a mostani, tíz lakásra kiírt pályázatot nehéz „szociális” jelzővel illetni.

A leromlott állapotú lakásokra ugyanis milliós ráfordítást jelentő felújítási kötelezettségvállalással lehet pályázni, és a bérleményeket piaci alapon kívánják kiadni. A pályázatokról tárgyaló Szociális, Egészségügyi és Lakásügyi Bizottság ülése egyébként negyvenöt perces késéssel indult, mivel a baloldali képviselők közül többen nem jelentek meg, így nem volt biztosítva a határozatképesség.

A valószínűleg túlárazott lakások kiadása kapcsán Szili-Darók Ildikó alpolgármester azzal érvelt, ezt a tíz lakást az alsó középosztálynak szánják, akiknek milliós megtakarításaik vannak. Pikó korábban azt hangoztatta: az új lakáspályázati rendszer korábbi igazságtalan gyakorlatokat számolja fel.

Kapcsolódó írásaink