Belföld

Újpest baloldali vezetése csökkentette a nyugdíjasoknak járó támogatást

Noha a Momentumtól a DK-n át a Jobbikig tartó baloldali koalíció ősszel 9 milliárd forintos plusszal vette át Újpest vezetését, szinte mindenre kevesebb jut a kerületben. Útfelújításra idén nem költenek, az építkezések megálltak, most pedig a nyugdíjasoknak járó támogatást csökkentették jelentősen - tudta meg az Origo.

Újpest baloldali vezetése csökkentette a nyugdíjasoknak járó támogatást
A momentumos Déri Tibor (balra) polgármester egy személyben döntött az eddig jól működő rendszer megszüntetéséről
Fotó: MH/Hegedüs Róbert

Wintermantel Zsolt kilenc évig vezette a kerületet polgármesterként, ezalatt 25 ezer nyugdíjas évente kétszer kapott természetbeni támogatást: az év első felében tartósélelmiszer-csomagot, a második felében pedig 10 kg burgonyát, később LED izzókészletet, és évente egy alkalommal egy operett-előadásra is meghívták őket - mondta el a lapnak Ozsváth Kálmán, Újpest fideszes önkormányzati képviselője.

Ezt korábban nem kellett külön igényelni, alanyi jogon járt minden nyugdíjasnak, a korábbi városvezetés hálája, köszönete és nagyrabecsülése jeléül ajándékba adta minden nyugdíjasnak - tette hozzá a képviselő.

Ozsváth Kálmán azt is elmondta, hogy a járványügyi vészhelyzet alatt aztán a kerületet vezető Déri Tibor momentumos polgármester egy tollvonással megváltoztatta az eddig jól működő gyakorlatot.

Az idei évtől mindössze egy ötezer forintos vásárlási utalványt terveznek kiosztani azok között, akik kérelmet adnak be a városházán. A polgármester a rendkívüli helyzetet kihasználva egy személyben döntött az új rendeletről" – hangsúlyozta a képviselő, aki hozzátette, hogy a járvány utáni első képviselő-testületi ülésen a baloldali ellenzéki többség a Kormányhivatal által törvénysértőnek tartott rendelet mellett egy politikai nyilatkozattal állt ki.

Nagy István, a Fidesz helyi frakcióvezetője, aki közel 30 éven keresztül volt Újpest szociális ügyekért felelős alpolgármestere, azt is elmondta: a Fidesz-ÚE-frakció ezt nem támogatta, mert szerintük a nyugdíjasoknak szánt utalványok kiosztásának leggyorsabb útja az, ha a képviselő-testület a törvénysértő rendeletet hatályon kívül helyezi, és egy új rendeletet fogad el.

A frakcióvezető úgy fogalmazott: Déri Tibor maximálisan kihasználta a tévedési lehetőségeket, az összes hibát elkövette a rendelet megírásakor, amit el lehetett követni. A rendelet gyakorlatilag teljes egészében törvénysértő"– mondta el a kormánypárti politikus, aki azt is elárulta, hogy a Fővárosi Kormányhivatal törvényességi kifogást emelt, mivel a rendelkezés számos pontja összeegyeztethetetlen a hatályos szociális törvénnyel.

Ahogy az Origo cikkében rámutat, hogy a kormányhivatal szerepe ilyen esetekben hasonló ahhoz, ahogy az alkotmánybíróság vizsgálja a parlament által alkotott törvényeket. Törvényességi felügyeleti joga van, visszadobhat egyes határozatokat, hogy dolgozzák át úgy, hogy az megfeleljen a törvényeknek. A kormányhivatal óvása azt jelenti, hogy amíg az önkormányzat nem ad le egy jogilag megfelelő rendeletet, addig a 25 ezer nyugdíjaskorú újpesti polgár sem kaphat jogszerűen támogatást. Márpedig egyelőre úgy tűnik, hogy az önkormányzat nem tesz semmit a helyzet megoldására, a kormányhivatal törvényességi felhívását egyszerűen semmibe veszik. Ez azt jelenti, hogy hamarosan a Kúria előtt bírósági eljárás kezdődhet az önkormányzat és a Kormányhivatal között. A Kúria megsemmisítheti a törvénysértő önkormányzati rendeletet. 

A baloldali városvezetés azzal próbálja menteni a megtépázott presztízsét, hogy a kudarc után a politikai riválisaikra mutogat. Dériék ugyanis azzal vádolják az újpesti Fideszt, hogy a polgármesteri rendelet miattunk bukott meg a törvényességi vizsgálaton - közölte Ozsváth Kálmán. A valóság azonban az, hogy Nagy István frakcióvezető személyesen és a fideszes képviselők már jóval a rendelet megjelenése előtt jelezték, hogy a Megbecsülés + programnak nevezett anyag jogilag és szakmailag egyaránt több sebből vérzik - tette hozzá a képviselő.

Komoly aggályok merülnek fel az utalvány beváltásával kapcsolatban is. Nem világos ugyanis, hogy mi az indoka annak, hogy a szelvényeket csak az újpesti piac néhány előre kijelölt üzletében lehet majd levásárolni. Nem tisztázott az sem, hogy milyen alapon választották ki a boltokat, milyen minőségű termékeket árulnak azokban. Az is sejthető, hogy kapcsolat van az üzlettulajdonosok és a baloldali városvezetők között.

Emellett az is problémás, hogy az önkormányzat eddig nagykereskedelmi áron szerezte be az élelmiszereket, a nyugdíjasok ezután már kiskereskedelmi forgalomban vásárolhatnák le az utalványokat, ami így jóval drágább lesz számukra. Így az utalvány valós értéke kevesebb lesz, mint a kiosztott élelmiszereké korábban volt.

A nyugdíjaskorúaknak az sem tetszik, hogy a változtatások bevezetése után szűkülne a támogatottak köre, mivel a rendeletben rögzítve van egy felső nyugdíjösszeghatár, ami miatt sokan kiesnének a rendszerből. Ami pedig a legfontosabb, hogy az eddigi támogatást segéllyé alakítanák át, ami sok idős ember számára megalázó. Amint ismert, a segélyért kérvényt kell beadni, különben nem juthatnak hozzá a nyugdíjasok.

Az újpestiek a változtatás hátterében az LMP-s Kanász-Nagy Mátét gyanítják, aki a szociális és népjóléti ügyekért felelős alpolgármester Déri Tibor polgármester mellett. Neki nagy valószínűséggel Trippon Norbert adott engedélyt a törvénysértő rendelet megalkotására mint a kerületet valójában irányító DK-s alpolgármester, aki emellett a DK budapesti elnöke is. Trippon rendszeresen egyeztet a Rózsadombon élő, de Újpestről megválasztott országgyűlési képviselővel, Varju Lászlóval.

A kerületi cigány tanodát sem támogatják

 A városvezetés azonban nemcsak a nyugdíjasokkal szemben szűkmarkú, a kerületi cigány tanodát sem érezték támogatásra érdemesnek - erről Renge Zsolt, a kerületi Fidelitas csoport elnöke számolt be a portálnak. Elmondta, hogy az Újpesti Cigány Nemzetiségi Önkormányzat évek óta sikeresen működteti a Tanoda névre hallgató iskola utáni oktatási intézményt, ahol a hátrányos helyzetű diákok felzárkóztatását segítik. A koronavírusjárvány-vészhelyzetben a tanulási nehézségekkel küzdő vagy digitális oktatási segédeszközökkel nem rendelkező, és a Tanoda programban részt vevő több mint száz tanuló közül csak egy nem tudta teljesíteni a tanévet.

A cigány önkormányzat idén a nyári szünetben is folytatni akarja a munkát, hogy a pótvizsgafelkészítésre és -felzárkóztatásra szoruló tanulóknak júliusban és augusztusban is legyen hova menniük segítségért. Mivel a Tanoda pályázati forrásokból működik és az idei tanévre szóló költségkeretet a koronavírus-járvány vészhelyzet idején már felhasználták, az önkormányzattól kértek néhány millió forintot, hogy a nyár két hónapjában is folytatódhasson az oktatás.

Kapcsolódó írásaink

Fővárosi rezsiblöff

ĀA Karácsony Gergely által ígért támogatás, mire valósággá vált volna, alaposan megcsappant, a kifizetések elbírálására és végrehajtására a Hálózat Alapítvánnyal kötött szerződést Budapest vezetése