Belföld

Karácsony szerint a parkoló autók miatt nő a légszennyezés

Ismeretlen forgalomszámlálási adatokra hivatkozik a főpolgármester

Az ingyenes parkolás miatt nőtt rekordszintre a nitrogén-dioxid-szint Budapesten – véli Karácsony Gergely. A főpolgármesterről már bebizonyosodott, nem a hozzáértése miatt került a főváros élére, mostani kijelentése ezt csak megerősíti.

Karácsony szerint a parkoló autók miatt nő a légszennyezés
A szemmel látható kudarc ellenére tovább folytatják az emberkísérletet
Fotó: MH/Papajcsik Péter

A magát zöldnek valló politikus szerint a parkoló gépjárművek jobban szennyezik a levegőt, mint a szakmai egyeztetés nélkül felfestett, balesetveszélyes és kihasználatlan kerékpársávok miatt dugókban álló autók. Bár Karácsony propagandagépezete igyekszik sikertörténetnek beállítani az ideiglenes kerékpársávok létesítését, egyre nyilvánvalóbb, hogy azok ahelyett, hogy a kerékpáros-közlekedés erősödésével csökkentenék a kipufogógázok mennyiségét, inkább – az egyre gyakrabban kialakuló dugók miatt – növelik a légszennyezettséget.

A BKK egy hónapja adott ki közleményt, ebben büszkén számoltak be arról, hogy a nagykörúti kerékpársáv napi forgalma néhány nap alatt elérte a több mint egy évtizede meglévő Múzeum körúti biciklisáv forgalmát. Az, hogy a fővárosi cég mi alapján számolt, a mai napig rejtély. A Fővárosi Közgyűlés júniusi ülésén hiába kérték ki a Fidesz–­KDNP képviselői Karácsonyéktól az erre vonatkozó adatokat, nem kaptak érdemleges választ. Legutóbb pedig Újpest korábbi fideszes polgármestere próbálta megszerezni az „ideiglenes” kerékpársávok előtti és utáni, biciklis és autós hivatalos forgalomszámlálási adatokat, ám a Draskovics Tibor által elnökölt vállalattól azt a választ kapta: ilyen adatok nem állnak rendelkezésre.

„Az ilyen buta, elhamarkodott, káros intézkedésekkel sokkal inkább hátráltatják az ideális megoldást, mi több még nagyobb ellenállást váltanak ki egy valóban hatékony városi közlekedési rendszer bevezetésével szemben” – kommentálta a kerékpársávok felfestését közösségi oldalán Wintermantel Zsolt. Egyébként Karácsony Gergely sem képvisel konstans álláspontot. Egy április végi bejegyzésében azt ecsetelte: jól jelzi a fővárosiak fegyelmezettségét, hogy visszaesett a budapesti autósforgalom. Hogy is van ez?

Kapcsolódó írásaink

Fővárosi rezsiblöff

ĀA Karácsony Gergely által ígért támogatás, mire valósággá vált volna, alaposan megcsappant, a kifizetések elbírálására és végrehajtására a Hálózat Alapítvánnyal kötött szerződést Budapest vezetése