Belföld

Fővárosi rezsiblöff

A Karácsony Gergely által ígért támogatás, mire valósággá vált volna, alaposan megcsappant, a kifizetések elbírálására és végrehajtására a Hálózat Alapítvánnyal kötött szerződést Budapest vezetése

Karácsony korábban minden nyugdíjasnak és nagycsaládosnak ígért támogatást, ám végül csak három százalékuk kaphat segítséget.

Fővárosi rezsiblöff
Fotó: MH/Bodnár Patrícia

Az önkormányzati választások idején még fűt-fát ígérgető Karácsony Gergely főpolgármesterként már egyáltalán nem ragaszkodik vállalásaihoz, ezt jelzi a rezsitámogatásról elfogadott rendelet is. Bár a kampány idején is félreérthetően, többféle módon adta elő a tervet, ám az elhangzottak szerint minden évben legalább húszezer forint fűtési támogatással segíti a nyugdíjasokat és a rászoruló családokat, továbbá a húszezer leginkább rászoruló család évi húszezer forintos lakásrezsi-támogatást kap. Mindez minimum háromszázezer nyugdíjast és mintegy ötvenezer nagycsaládost érintene, amely több milliárd forintos vállalás. Már a költségvetés elfogadásakor, februárban kiderült, hogy ennek az összegnek nyoma sincs a kiadási tételek között, az ígéretre mindössze kétszázmillió forintot terveztek be. A júniusi közgyűlésen aztán világossá vált, hogy a kétszázmillió forintot a tízezer leginkább rászoruló között a Hálózat Alapítvány oszthatja szét.

„Ez egy nagy átverés, nem nehéz kiszámolni, hogy a nyugdíjasok és a nagycsaládosok hány százaléka részesülhet az ígéretek szintjén valamennyiüknek járó támogatásból” – értékelte a döntést lapunknak Hassay Zsófia, a fővárosi önkormányzat fideszes tagja, Terézváros korábbi polgármestere. Elmondta: a kifizetések elbírálására és végrehajtására a Hálózat Alapítvánnyal kötött szerződést a főváros, amelynek kuratóriumi elnöke a korábban SZDSZ-es politikus Győri Péter, míg a szerződés másik aláírója a tizenhat éven át az MSZP fővárosi politikusaként tevékenykedő kuratóriumi tag, Egerfai Péter. Az pedig különösen problémás kitétel, hogy a támogatási szerződés szerint támogatást csak azok kaphatnak, akik regisztráltatják magukat védendő fogyasztóként. Érthetetlen, hogy egy ilyen feladatot miért kell kiszervezni, miért nem a Fővárosi Önkormányzat végzi el. Terézvárosban a fűtési támogatás 2014-től kezdve a hivatal szervezésében nagyon jól működött, és nem csupán a regisztrált védendő fogyasztók részesülhettek a támogatásban – tette hozzá Hassay.

A képviselő aggályait Péterfalvi Attila, a Nemzeti Adatvédelmi és Információszabadság Hatóság elnöke is osztja. Szerinte az ilyen eljárás alapvetően az önkéntes adatközlés elvét sérti, mert csak az részesülhet a támogatásból, aki az adatait megosztja. „Csak remélni tudom, hogy a rendeletben és a szerződésben az adatkezelési szabályokat az előírásoknak megfelelően egyértelműen rögzítették” – jegyezte meg Péterfalvi.

Kapcsolódó írásaink