Belföld

A kormány rálép a hídra, Karácsonyék helyben járnak

Lapunk információi szerint Karácsony Gergelynek a Lánchíd-felújítás halasztgatásában tanúsított magatartása miatt kormányzati körökben megszületett a döntés, hogy akár már szeptemberben átvegyék a feladatot a Fővárosi Önkormányzattól.

A kormány rálép a hídra, Karácsonyék helyben járnak
Valamennyi szerkezeti elem állapota rohamosan romlik a szakértői jelentések szerint, szükségessé válhat a híd járdáinak lezárása a gyalogosok elől
Fotó: MH/Hegedüs Róbert

Habár szinte minden körülmény adott a napról napra egyre rosszabb, sőt egyre veszélyesebb állapotban lévő Széchenyi lánchíd felújítására, a Karácsony Gergely vezette baloldali Fővárosi Önkormányzat még mindig nem tett semmit a nemzeti szimbólum megmentése érdekében. Amint arról lapunk korábban több alkalommal is beszámolt, Tarlós István főpolgármestersége idején már elkészült a teljes tervdokumentáció a híd rekonstrukciójára – ide értve a hatósági engedélyeket, a közbeszerzési eljárást –, és a kormánnyal karöltve a forrást is biztosítottak a munkálatok elkezdéséhez. A budapesti büdzsében például külön 23,7 milliárdos tételként szerepelt a Lánchíd felújítására szánt pénz, a kormány pedig emellé hatmilliárd forintot ajánlott fel, amely – a főváros száznyolcvanmilliárd forintja mellett – a jelenlegi városvezetés számára is rendelkezésre áll.

Úgy tűnik azonban, hiába van pénz a rekonstrukcióra, Karácsony Gergely tétovázik. A főpolgármester teszetoszasága immár kilenc hónapja tart, pedig korábbi nyilatkozatai szerint, a történelmi szimbólum állapotáról készült hivatalos szakértői jelentések birtokában ő is tisztában van azzal, hogy a felújítást mihamarabb meg kellene kezdeni. Utóbbiak azt állapították meg, hogy nemcsak a híd pályaszerkezete, hanem valamennyi szerkezeti elemének az állapota rohamosan romlik, ám a legnagyobb kockázat a déli oldali járdalemeznél áll fenn: itt akár tömeges lemezbeszakadás is előfordulhat, ez pedig olyan mértékű balesetveszélyt jelent, amely esetlegesen szükségessé teheti a híd járdáinak lezárását a gyalogosforgalom elől.

A városvezető legutóbb az ATV Egyenes beszéd című műsorában beszélt a projektről, amelynek – állítása szerint – kilencvenkilenc százalékban kész a közbeszerzési eljárása, ám ennél több információt nem közölt Budapest első embere.

A Hír TV tegnap arról számolt be, Karácsonyék két hetet kaptak arra, hogy kiírják a közbeszerzési eljárást a Lánchíd felújításának ügyében. Ha ez nem történik meg, a kormány törvénymódosítással venné el az ügyet a Fővárosi Önkormányzattól.

Ezt erősítheti a Magyar Hírlap azon információja is, mi szerint kormányzati körökben megszületett a döntés, hogy már a parlament őszi ülésszakában a képviselők elé kerülhet az a törvényjavaslat, amely lehetővé tenné a projekt átvételét Karácsony Gergelyéktől.

Kapcsolódó írásaink

Átveheti a Lánchidat az állam

ĀElmúlt kilenc hónap, nem történt semmi – indokolta a Fidesz, miért vennék ki Karácsonyék kezéből a felújítás ügyét, ha rövid időn belül nem ér véget a szerencsétlenkedés