Belföld

Jogsértő partizánakciók

Egy demokratikus intézmény működését akadályozzák az ellenzékiek

A konzultációs ívek kézbesítésének ellehetetlenítése jogellenes – állapította meg Péterfalvi Attila annak kapcsán, hogy adatvédelmi szempontból is komoly aggályokat vetnek fel a baloldali partizánakciók.

Jogsértő partizánakciók
Péterfalvi: A nemzeti konzultációknak van egy legitim, a parlamenti többség által megszavazott jogszabályi alapjuk
Fotó: MH

Már önmagában véve jogsértés, illetve a demokratikus jogrendbe való illegitim beavatkozás, ha egy jogszabályban biztosított demokratikus intézménynek a működését fizikailag megzavarják – jelentette ki lapunknak Péterfalvi Attila, a Nemzeti Adatvédelmi és Információszabadság Hatóság (NAIH) elnöke. Többször írtunk már arról, hogy a baloldal minden lehetséges eszközzel támadja a járvány elleni védekezés témájáról szóló nemzeti konzultációt. Szolnokon egy ellenzéki aktivista a postaládákból lopkodta ki az íveket, Debrecenben momentumos szimpatizánsok dobták ki a dokumentumokat, Veresegyházán pedig gyurcsányis­ta önkéntesek vágtak le neveket a nemzeti konzultációs ívekről.

Péterfalvi Attila leszögezte, a nemzeti konzultációknak van egy legitim, a parlamenti többség által megszavazott jogszabályi alapja, amely nemcsak az állampolgárok véleményének kikérését, hanem a személyes adatigénylés lehetőségét is biztosítja.

A fentebb sorolt jogsértések kapcsán közölte, további kérdéseket vet fel, hogyan kezelik az ellenzéki pártok az íveken feltüntetett neveket, lakcímeket. Nemcsak az minősülhet jogellenes cselekedetnek, ha begyűjtik az íveket vagy megsemmisítik azokat, hanem az is, ha az állampolgárok nem kapják meg a küldeményt, hiszen így az adatkezelés eredeti célja is sérül.

Érdeklődésünkre, miszerint mi történne, ha ezen esetek kapcsán feljelentés születne, a NAIH elnöke azt mondta, annak, hogy a jogellenes adatkezelést bűncselekményként kezeljék, további kritériumai vannak. Példaként említette a lehetséges haszonszerzés célját – legyen az anyagi vagy politikai –, illetve felvetette a jelentős érdeksérelem eshetőségét. „Ha egy legitim kormányzati eszközt nem engednek érvényesülni, jogellenesen beavatkoznak a folyamatba, az értelmezhető-e úgy, hogy megvalósul egy jelentős társadalmi érdeksérelem?” – vetette fel Péterfalvi.

Hadházy Ákos országgyűlési képviselő korábban azt kezdeményezte, hogy postai úton gyűjtsék be a kérdőíveket. Akciójához egykori LMP-s párttársa, Szél Bernadett mellett a Momentum Mozgalom is csatlakozott. A Hadházy-féle akciót Péterfalvi Attila korábban úgy kommentálta: ez is komoly aggályokat vet fel, hiszen a postai úton történő begyűjtésnél a feladó megjelölésével egyértelművé válik az ív tulajdonosa, így elveszti az anonimitását.

A baloldali partizánakciók miatt a kormány azt kéri, hogy mindenki töltse ki a konzultációs íveket, és a feladónak küldjék vissza, hiszen pont ez szolgál a különféle vélemények kifejezésére.

Kapcsolódó írásaink