Belföld

Elfelejtette Pestszentlőrinc balliberális vezetése a sokmilliós kormányzati segítséget

Politikai határozat

A pestszentlőrinci önkormányzat július eleji testületi ülésén a balliberális többség a momentumos Nagy Károly kezdeményezésére olyan politikai határozatot fogadott el, amely a kormányt valótlanul vádolja.

Elfelejtette Pestszentlőrinc balliberális vezetése a sokmilliós kormányzati segítséget
Szaniszló Sándor, Pestszentlőrinc balliberális polgármestere
Fotó: MH/Papajcsik Péter

Az elfogadott nyilatkozatban az szerepel, hogy „a magyar kormány nemhogy segítséget nyújtana az önkormányzatoknak az egészségügyi ellátás erősítésében, a védőfelszerelések biztosításában, az idősek ellátásában, a jövedelem nélkül maradt családok megsegítésében, hanem az önkormányzatok újabb megsarcolására készül.” Mindezt úgy szavazta meg a balliberális többség, hogy előtte a kormányhivatal XVIII. kerületi vezetője, Hodruszky Csaba tételesen felsorolta azokat a több tízmilliós értékű eszközöket – maszkokat, kesztyűket, kézfertőtlenítőket –, amelyeket a védekezés során a kormány az operatív törzsön keresztül biztosított a kerületi egészségügyi alapellátás számára.

A kormány döntése nyomán márciustól június végéig 633 millió forintot utaltak ki a helyi lakosoknak álláskeresési ellátás címén. A munkahelyteremtő bértámogatásban részesülők havi kétszázezer forintos támogatást kapnak hat hónapon keresztül. A tájékoztató felhívta a figyelmet arra is, hogy a kerületi önkormányzat a veszélyhelyzet idején április végéig nem biztosított óvodai és bölcsődei ügyeletet.

Lévai István Zoltán korábbi fideszes alpolgármester felháborítónak tartja, hogy a 2010 előtt a kerület eladósodásában meghatározó szerepet játszó politikusok, akik azóta sem köszönték meg a kormánynak az általuk okozott hiány átvállalását, a kerület konszolidálását, teljesen megalapozatlanul vádaskodnak. „A képviselői tiszteletdíjak megemelése, a kormánynak köszönhetően növekvő adóbevételek alapján nem erkölcsös a kormányt elvonásokkal vádolni. Annak örülnénk, ha az önkormányzat legalább olyan pontossággal számolna el a veszélyhelyzet idején elköltött pénzekkel, ahogy a kormány­hivatal beszámolójából értesülhettünk a kormányzati költésekről.”

Kapcsolódó írásaink