Belföld

Gulyás: A főváros együttműködés helyett politizálni kezdett

A kormány szeretne támogatólag viszonyulni Karácsony Gergelyhez; amíg folyamatos volt az ülésezés a Fővárosi Közfejlesztési Tanácsban, a főváros és a kormány közös ügyekben tudott együttműködni - jelentette ki Gulyás Gergely, a Miniszterelnökséget vezető miniszter.

Gulyás: A főváros együttműködés helyett politizálni kezdett
Karácsony Gergely balliberális főpolgármester
Fotó: MH/Hegedüs Róbert

Nem a kormány, hanem a főváros részéről történt változás: szerinte a főváros kezdett el politizálni, ahelyett, hogy együttműködne - jelentette ki a miniszter az ATV Egyenes beszéd című műsorában hétfőn este.

„Amíg nincs konkrét közbeszerzési ajánlat, addig csak a vitát keresi a kormánnyal Karácsony” - mondta Gulyás, aki szerint a kormány a korrekt együttműködés jegyében megpróbált elvi alapokon közeledni a főpolgármesterhez, ami eleinte Karácsonynak is elfogadhatónak tűnt.

A Lánchíd felújítása kapcsán a miniszter emlékeztetett: a kormány a korábbi főpolgármesterrel, Tarlós Istvánnal abban állapodott meg, hogy a kormány 6 milliárd forinttal támogatja a projektet, s ez az ajánlat fennmaradt a Lánchíd és környéke felújítására, annak ellenére is, hogy már nem Tarlós vezeti Budapestet.

A legtöbb szabad forrás a fővárosnál van - jelenti ki Gulyás, megjegyezve, hogy Karácsonyék nem eladósítva vették át a fővárost, tartalékként 160 +40 milliárd forint állt rendelkezésükre. A 110 milliárdos adósságállományra azt mondta, hogy ezek ütemezettek, ezeket az összegeket a főváros ki tudja gazdálkodni.

Ma a Lánchíd a főváros fenntartásában van, a főváros szeretne vitát, a kormány pedig azt szeretné, hogy felújítsák a hidat - szögezte le a miniszter.

“Anélkül, hogy a főpolgármestere urat bántani akarnám, minek lehet tekinteni azt, hogy fél éve nem írnak ki közbeszerzést?”- reagál Gulyás arra a kérdésre, hogy a kormány “bénázásnak” tekinti-e a főváros ténykedését.

Gulyás leszögezte: egy hidat akkor kell felújítani, amikor olyan állapotba kerül, hogy erre szükség van. Most sem fog összeomlani, de most van olyan állapotban, hogy fel kell újítani.

A miniszter emlékeztetett: a Fidesz-frakció javasolta, hogy a Lánchidat a kormány újítsa fel és vegye állami hatáskörbe, ő viszont azon az állásponton van, hogy adjanak esélyt Karácsonynak a közbeszerzés kiírása. 

A jövő évi költségvetés kapcsán Gulyás elmondta: az ellenzéki módosítók nagy része céljában megegyezett a kormányéval, hiszen a kormány is azt gondolja, hogy sok helyen lenne szükség plusz forrásokra, de az állam teljesítőképességének megvannak a határai, ezért kell óvatosan bánni a pénzzel. 

A jövő évi költségvetésben mind az egészségügy, mind az oktatás, mind a szociális szféra több forrást kap, emelte ki a miniszter.

Gulyás elmondta, hogy nem számolnak azzal, hogy a jogállamisági kritérium miatt Magyarország uniós pénztől esne el, mivel a költségvetést egyhangúan kell elfogadni. Szerinte a jogállamiság politikai kritérium, a kormányban viszont lenne hajlandóság arra, hogy objektív kritériumok alkalmazását támogassa.

Az olaszoknál kiderült, hogy a Berlusconit elítélő bírák előtte politikusokkal egyeztettek, a holland miniszterelnök arról beszél, hogy a rendőrségen belül rendszerszintű rasszizmus van- ezek valódi jogállami sérelmek Gulyás szerint, nem azok, amit Magyarországgal szemben hoznak fel.

Kapcsolódó írásaink