Belföld

Baranyi Krisztina-féle boszorkányüldözés

A polgármester rászállt az egyik önkormányzati cégvezetőre, pedig számtalan ellenőrzés történt, kutakodott a munkaügyi központ is, de nem történt elmarasztalás

A lapunk birtokába jutott dokumentumok alapján Baranyi Krisztina olyan átvilágításra hivatkozva küldené börtönbe egy ferencvárosi önkormányzati cég vezetőjét, amely eleve koncepciózus volt, a vizsgálati jelentés hemzseg a feltételezésektől, a „súlyos szabálytalanságokról” szóló, ámde bizonyítatlan megállapításoktól.

Baranyi Krisztina-féle boszorkányüldözés
A hajléktalanokkal foglalkozó Sebők Endre csapata került a célkeresztbe
Fotó: Facebook

Megírtuk: a ferencvárosi képviselő-testület múlt heti ülésén Baranyi Krisztina polgármester a hajléktalanokat foglalkoztató önkormányzati cég, a Feszofe Kft. ügyvezető igazgatójáról szó szerint azt mondta, „már most börtönben a helye”, az azonnali hatályú felmentés esetleges költségeiről pedig kijelentette, „akár kétszázmilliót is megérne” neki Sebők Endre eltávolítása. Mindez nem különösebben meglepő, hiszen Baranyi már megválasztása után jelezte, hogy „darabszámra tudja”, kik azok az önkormányzatnál, akik lojálisak a Fideszhez, és meg fog tőlük szabadulni. Persze a polgármester Sebők esetében nem a kormánypártisággal érvel, hanem gyakorlatilag „koncepciós pert” folytatott ellene, a Feszofe Kft. átvilágításával és annak eredményei­re hivatkozva. Baranyi a vizsgálat megállapításai alapján „súlyos szabálytalanságokat” emleget, azonban, bár a dokumentumot március­ban megkapta, feljelentést azóta sem tett. Vajon miért? Informá­cióink szerint ennek az az oka, hogy valójában nem találtak olyan tényt, amely az eljárást megalapozná.

Arról is beszámoltunk, hogy az átvilágításról készült jelentést a polgármesteri hivatal nem küldte el az érintetteknek, hogy reagálni tudjanak, miután pedig a felügyelőbizottságon keresztül azt mégis megszerezte a Feszofe, és leírták észrevételeiket, azokat a képviselők nem kapták meg, végül az ügyvezető juttatta el nekik. Az észrevételeket, vagyis az átvilágítás állításait pontról pontra cáfoló írást lapunk is megismerhette.

Ebben Sebők Endre hangsúlyozza: a 2014-2019 évek vizsgálata a hibakeresésről szólt, az „egyéb tények” kimaradtak. Ilyen kimaradt tény például, hogy jelentős, több mint ötszázmillió forintos vagyongyarapodás történt ebben az időszakban, főként külső – állami, belügyminisztériumi – forrásból, annak köszönhetően, hogy több ezer hajléktalan közfoglalkoztatása, illetve a munkaerőpiacra való visszavezetése zajlott, így komoly pályázati pénzeket nyertek el, és a Feszofe programja országos mintaprogrammá vált. A cégnek egyetlen évben sem voltak likviditási gondjai, miközben megújultak telephelyeik, üzemeket, raktárat, növényházat építettek, és jelentősen bővült a gépparkjuk. Emellett áttértek a biomassza-
fűtésre, amelynek alapanyagát a kerületben végzett munkák során begyűjtött kertészeti melléktermékek adták, így a korábbi, havi több százezres gázszámla helyett szinte ingyenessé vált a fűtésük.

Közölte: számtalan ellenőrzés történt a hat év alatt, évente kétszer a munkaügyi központ és a rehabilitációs hivatal vizsgálódott, évente a társadalombiztosítás és az adóhivatal, de volt belső ellenőrzés is, azonban egyetlen elmarasztalás sem történt. Az átvilágítás állításaira adott észrevételek hosszú sorát végigböngészve feltűnő, hogy számos pontban rámutatnak az átvilágító tévedéseire a számviteli és egyéb jogszabályokat illetően. A vizsgálati jelentés hemzseg a feltételezésektől, bizonyítatlan, tényekkel alá nem támasztott megállapításoktól. Jól látható, hogy koncepciózus volt az átvilágítás, nem csak a pozitívumok, az elért eredmények kihagyását illetően, hanem például akkor is, amikor a „reklám- és marketingköltségeket” mutatják be, az itt feltüntetett összegek túlnyomó többsége ugyanis álláshirdetés, amit sajátságos reklámként értelmezni.

Egyébként a veszélyhelyzet ideje alatt a Feszofe – a szokásos kertészeti és egyéb munkák mellett – tevékenyen részt vett a védekezésben, így a közterületek fertőtlenítésében és a maszkvarrásban is.

Kapcsolódó írásaink

Ferencvárosban is bomlik a baloldal

Ā„Koncepciós pert” folytatott Baranyi Krisztina, bár az érintett, hajléktalanokat foglalkoztató cég átvilágítása az ügyvédek szerint még a feljelentéshez sem elegendő