Belföld

Ferencvárosban is bomlik a baloldal

„Koncepciós pert” folytatott Baranyi Krisztina, bár az érintett, hajléktalanokat foglalkoztató cég átvilágítása az ügyvédek szerint még a feljelentéshez sem elegendő

Bírósági ítélet, nyomozás, sőt feljelentés nélkül rács mögé küldene Ferencváros polgármestere egy önkormányzati cégvezetőt, igaz, a fide­szesekkel való leszámolást már októberben meghirdette. Személye azonban egyre vállalhatatlanabb a balliberális pártoknak is.

Ferencvárosban is bomlik a baloldal
A fideszes Bácskai János és Kállay Gáborné
Fotó: MH/Katona László

„Már most börtönben lenne a helye” – jelentette ki Baranyi Krisztina polgármester nagy nyilvánosság előtt a tegnapi, online közvetített képviselő-testületi ülésen a Ferencvárosi Szociális Foglalkoztató és Ellátó Közhasznú Társaság ügyvezető igazgatójáról. A hajléktalan-foglal-koztatásban országosan elismert Feszofe Kft. vezetőjével, Sebők Endrével szemben tehát Baranyi nem csupán „koncepciós pert” folytatott – ahogy azt Gyurákovics Andrea fideszes képviselő megfogalmazta, rávilágítva, hogy a polgármester már megválasztása után jelezte, mindenhonnan el fogja távolítani a fideszeseket –, hanem bíróként el is ítélte. Mindezt egy olyan átvilágításra alapozva, amely úgy folyt le, hogy az átvilágítók személyesen meg sem jelentek a cégnél, az elkészült dokumentumot a polgármesteri hivatal nem küldte el az érintetteknek, hogy reagálni tudjanak, miután pedig a felügyelőbizottságon keresztül azt mégis megszerezte a Feszofe, és megírták észrevételeiket, azokat nem csatolták a képviselő-testületi ülés dokumentumaihoz.

Sebők Endre tegnap az átvilágításról azt mondta, kizárólag hibakeresésről volt szó, miközben a cég több ezer hajléktalan ember közfoglalkoztatását végzi, úgy, hogy az utóbbi hat évben több mint félmilliárd forinttal növelte a Feszofe – és így Ferencváros – vagyonát. A Baranyi által emlegetett „súlyos megállapítások” szerinte inkább „súlyos tévedések”, szabálytalanságok előfordulhattak ugyan, ám aligha lehet felelőtlen gazdálkodásról beszélni, amikor a legutóbbi vizsgált évben is nyolcvankilencmilliós plusszal zártak – szemben egyébként azokkal az önkormányzati cégekkel, amelyek beszámolóját a polgármester még a rendkívüli jogrend ideje alatt, egyszemélyes döntéssel elfogadta.

Felvetődik: ha valóban súlyos törvénytelenségeket követett el a Feszofe, miért nem tett feljelentést Baranyi, aki már márciusban megkapta a jelentést? A polgármester arra hivatkozott, hogy egy ilyen komoly ügyben nem akart egyedül dönteni, információink szerint azonban egy bizottsági ülésen elhangzott: az ügyvédek az átvilágítási anyagban nem találtak olyan tényt, amely a feljelentést megalapozná. Ilyen körülmények között vetemedett tehát Baranyi a becsületsértő kijelentésre, hozzátéve, „akár kétszázmilliót is megérne” neki Sebők eltávolítása – utalt az azonnali hatályú felmentés esetleges költségeire.

Nem csoda, hogy feszült volt a polgármester, ugyanis – miután előterjesztései már a bizottságokban sem kapták meg a kellő támogatást – napirend előtt az MSZP és a DK bejelentette, nem vesznek részt a továbbiakban a Baranyit támogató ellenzéki összefogásban, csak eseti ügyekben szavaznak mellette. Tehát a polgármester már csak négy momentumos, egy LMP-s és egy párbeszédes szavazatra számíthat biztosan, ezzel támogatói kisebbségbe kerültek a testületben. Göd és Szolnok után így újabb önkormányzatnál borult a balliberális koalíció.

Kapcsolódó írásaink

A Soros-rajongó Baranyi

ĀBaloldali újságírók aktív közreműködésével formálná a „szabad helyi sajtót” Ferencváros polgármestere, aki „az elmúlt évek egyik legjobb hírének” tartja a migránsvédők sikerét