Belföld

Újabb menzagondok Józsefvárosban

Meg akarta vonni a kormánypárti politikusok szavazati jogát a baloldali vezetésű kerület jegyzője, a Fidesz–KDNP képviselői ezért kivonultak a bizottsági ülésről

Pikó András nem csak a gyermekek és idősek ellátását so­dorta veszélybe menzabotrányával, a józsefvárosi Fidesz szerint a legújabb közétkeztetési közbeszerzés szabálytalan eljárása miatt megint megbírságolhatják az önkormányzatot. A cechet természetesen a kerületieknek kell állniuk.

Újabb menzagondok Józsefvárosban
Pikó Andrásnak egyre több ügyben kell magyarázkodnia
Fotó: MH/Hegedüs Róbert

„Felszólítjuk Pikó Andrást, hogy gyáva módon ne titkolózzon, ne hallgasson többet, álljon ki a nyilvánosság elé, és tájékoztassa az érintetteket, vállalja a felelősséget a kialakult helyzetért!” – írta közösségi oldalán a józsefvárosi Fidesz, miután a költségvetési és pénzügyi bizottság múlt heti ülésén kiderült: a balliberális polgármester megvédte a szabálytalan közétkeztetési szerződéskötését.

Az ügy előzménye, hogy Pikó András a veszélyhelyzet adta rendkívüli jogkörével élve érvénytelennek ítélte a korábbi, Klassz Menza Kft.-fel kötött, közétkeztetésről szóló szerződést, később megbízott egy külföldi hátterű céget az átmeneti szolgáltatással. A városvezető ráadásul mindezt úgy tette meg, hogy előbb nevezte meg az új céget, azaz az Eurest Kft.-t, s ezt köve­tően írta ki az eljárást, amely lényegében nem volt sem nyilvános, sem átlátható. A korrupciógyanús kontraktuskötés hamar a Közbeszerzési Hatóság elé került, s a törvénysértő polgármesteri döntés miatt ötvenmillió forint büntetést kell befizetnie a VIII. kerületi önkormányzatnak. Az Eurest ötmilliós bírságot kapott, a kontraktust pedig érvénytelenítették.

Csakhogy Pikó András a legutóbbi, botrányba fulladó költségvetési és pénzügyi bizottsági ülésen elismerte, hogy Józsefvárosnak jelenleg nincs érvényes közétkeztetési szerződése, az Eurest nem főz tovább, ezáltal hatszáz józsefvárosi gyermek és idős étkeztetését sodorta veszélybe. Ám a feladatot el kell látni, így a polgármester ideiglenesen a kerületi bölcsődék konyhájáról főzet, amelyek – a Napi.hu cikke szerint – egyáltalán nincsenek erre felkészülve.

Pikóék, hogy enyhítsenek a kialakult helyzeten, új szolgáltató kiválasztásához indítottak eljárást, de a Fidesz–KDNP szerint ez is komoly aggályokat vet fel. Mint az a Hírnyolc beszámolójából kiderült, sem a polgármester, sem az őt támogató képviselők nem voltak hajlandók támogatni, hogy az ügyet a képviselő-testület elé vigyék. A kerületi jegyző pedig előbb meg akarta vonni a szavazati jogot a kormánypárti politikusoktól, majd párbeszéd helyett a zárt ülés eszközéhez folyamodtak.

A Fidesz–KDNP képviselői nem akartak csatlakozni Pikó újabb menzamutyijához, így egész egyszerűen kivonultak az ülésről, tiltakozva az eljárás ellen.

Kapcsolódó írásaink

A magyarhirlap.hu weboldal sütiket (cookie) és különböző kódokat használ a megfelelő működés, elemzések készítése, a felhasználói élmény fokozása valamint az Ön számára releváns, személyre szabott ajánlatok összeállítása érdekében. Ezek használatát az Elfogadom gomb megnyomásával jóváhagyja. Bővebb információt az Adatkezelési Tájékoztatónkban talál.

Elfogadom