Belföld

Gyászmenettel tiltakoznak a vendéglátósok Niedermüller rendelete ellen

Július 29-ére demonstrációt szerveznek a bulinegyed vendéglátósai. Az akcióval a DK-s Niedermüller Péter vezette erzsébetvárosi önkormányzat nemrégiben bevezetett intézkedései ellen.

Gyászmenettel tiltakoznak a vendéglátósok Niedermüller rendelete ellen
Niedermüller Péter
Fotó: MH

„Nehéz szívvel közöljük, hogy Budapest éjszakai élete a COVID-19 pandémia alatt halálos sebet kapott, és a fejetlen kerületi rendeletek és a közterületi állapotoktól kapott utolsó sebben életét vesztette” - írják a szervezők az A budapesti éjszaka temetése és feltámasztása elnevezésű esemény meghívójában.

Az erzsébetvárosi önkormányzat június végén fogadta el a bulinegyedre vonatkozó új csendrendeletet, amely minden eddiginél szigorúbban szabályozza a vendéglátóhelyek éjszakai nyitvatartását és működését.

A szabályozás értelmében vendéglátóhelyek a Király utca–Erzsébet körút (mindkét oldalán)–Rákóczi út–Károly körút által határolt területen kizárólag abban az esetben tarthatnak nyitva 24 és 6 óra között, ha erre külön engedélyt kérnek és kapnak az önkormányzattól.

A vendéglátóhelyeknek az engedély megszerzéséhez számos feltételt kell teljesíteniük: nem engedhetik a vendégeknek, hogy alkoholt vigyenek ki az utcára; takarítaniuk kell a hely előtt az utcát; nem adhatnak italt műanyag pohárban; azoknak is biztosítaniuk kell a mosdóhasználatot, akik nem fizető vendégeik; 22 és 6 között nem folytathatnak áruszállítást; továbbá a zajszintet is mérniük és korlátozniuk kell - írta meg az Index.

A szokatlanul szigorú és a vendéglátóhelyek működését lényegében lehetetlenné tevő rendelet ellen július 29-én délután fél 5-ös kezdéssel tartanak demonstrációt, melyre a szervezők "minden vendéglátóst, szakácsot, zenészt, dj-t, producert, kollektívát, klubtulajdonost, wc-s nénit, kidobót, színészt, művészt, írot és költőt, goást, technóst, dubsteppest, rockert és rappert, minden éjszakai buszsofőrt, ápolót, futárt, promótert, hangtechnikust, kreatívot, öreget és fiatalt egyaránt" várnak.

Ahogy arról korábban arról mi is írtunk, a Gyurcsány-párti Niedermüller Péter vezette önkormányzat más módon is keresztbe tesz a járvány miatt amúgy is nehéz helyzetben lévő vendéglátósoknak: a kerületben a kormányrendelet ellenére behajtják a közterület-használati díjakat, pedig dönthettek volna úgy is, hogy ingyen biztosítják a teraszokat, a közterületet a vállalkozások számára.

Kapcsolódó írásaink