Belföld

Elnököt választ a tudományos akadémia

Freund Tamás vagy Pléh Csaba válthatja Lovász Lászlót, eredményt holnap hirdet az online ülésező köztesület

Online folytatódik ma a Magyar Tudományos Akadémia (MTA) közgyűlése, amelyen új elnököt is választanak. A szélesebb nyilvánosság június 23-án ismerhette meg Freund Tamás neurobiológus, egyetemi tanár és Pléh Csaba pszichológus, nyelvész elnökjelöltek, valamint Blaskó Gábor vegyészmérnök és Kollár László Péter építőmérnök főtitkárjelöltek programbeszédeit.

Elnököt választ a tudományos akadémia
Pléh Csaba is tiltakozott a kutatóintézetek kiszervezése ellen - Freund Tamás neurobiológus jelenleg alelnöke az Akadémiának
Fotó: MH

Holnap délután tudjuk meg, ki lett a MTA új elnöke. Mint arról korábban beszámoltunk, az Akadémia online közgyűlése múlt hét szerdán a titkárság webszervereit ért terheléses támadás miatt félbeszakadt. A mai eseményen a tagok a korábban elmaradt napirendi pontokat tárgyalják meg, a résztvevők megvitatják a jelöltekre tett javaslatokat. Az elnöki posztért ketten indulnak Freund Tamás neurobiológus és Pléh Csaba pszichológus, nyelvész. A technikai kockázatok elkerülése érdekében a szavazás az ülés lezárása után az Akadémia e-választási rendszerében, pontosan huszonnégy órán át zajlik majd.

Megírtuk: a szélesebb nyilvánosság június 23-án ismerhette meg az elnökjelöltek, valamint Blaskó Gábor vegyészmérnök és Kollár László Péter építőmérnök főtitkárjelöltek programbeszédeit. Az MTA az eseményről született videófelvételt vágatlan formában tette közzé – ez a korábbi gyakorlathoz képest jelentős újítást jelentett. A járványhelyzet miatt szokatlan volt az is, hogy a képviselőknek néhány óra helyett tizenkét napjuk volt megvitatni a látottakat, és kérdéseket feltenni a négy jelöltnek.

Holnap újabb, egynapos szavazás kezdődik a választott elnökségi tagokról, a könyv- és folyóirat bizottság elnökéről és a közgyűlés által választandó bizottságok tag­jai­ról. Az akadémiai szavazások második körének eredményét várhatóan szerdán délután hirdetik ki, azután az új- és Lovász László leköszönő elnök beszéde, valamint az új vezetők online sajtótájékoztatója következik. Korábban az Akadémia azt közölte, Lovász László a járványhelyzetre tekintettel távjelenlét formájában, az internetes vita lehetőségét biztosítva hívta össze az Akadémia 193., rendes közgyűlését. A múlt hét szerdai terheléses támadást, illetve annak forrását jelenleg is vizsgálják.

Kapcsolódó írásaink